joi, 6 decembrie 2012

Cairo: Garda prezidenţială se pregăteşte împreună cu poliţia să ia sub protecţie Palatul prezidenţial

Armata egipteană a mobilizat mai multe tancuri în faţa palatului prezidenţial, la Cairo, în urma unor confruntări în noaptea de miercuri spre joi între susţinători şi adversari ai preşedintelui Mohamed Morsi soldate cu cel puţin cinci morţi, relatează AFP.
Cel puţin trei tancuri şi trei vehicule blindate au ocupat poziţii în apropiere de intrarea în complexul prezidenţial şi pe un bulevard adiacent, în cartierul Heliopolis, unde sute de susţinători ai preşedintelui erau prezenţi joi dimineaţa. Cinci manifestanţi au murit în confruntările dintre opozanţii şi susţinătorii preşedintelui egiptean Mohamed Morsi din preajma palatului prezidenţial din Cairo, a declarat în noaptea de miercuri spre joi şeful serviciilor de salvare egiptene, citat de AFP.
Lupte violente însoţite de cocktailuri molotov şi pietre continuau sporadic în jurul palatului prezidenţial.
Cinci manifestanţi au fost ucişi, patru împuşcaţi şi unul după ce a fost lovit aproape de inimă de alice, a anunţat agenţia oficială de presă Mena, precizând că alte aproape 350 de persoane sunt rănite.

Cairo, 6 dec /Agerpres/ - Garda prezidenţială va prelua în totalitate protecţia reşedinţei preşedintelui egiptean Mohammed Morsi, întrucât forţele Ministerului de Interne nu au putut până acum să restabilească ordinea în zona palatului prezidenţial din Cairo, informează media locale, preluate de canalul de televiziune RT.

După cum transmite Reuters, cel puţin trei tancuri şi două transportoare blindate şi-au făcut apariţia joi dimineaţă în zona palatului prezidenţial, care de două săptămâni este scena unor confruntări sângeroase între susţinătorii şi oponenţii preşedintelui egiptean.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în ciocnirile violente din capitala egipteană a crescut la cinci, după ce miercuri seara corpul unui bărbat cu o plagă prin împuşcare în zona inimii a fost adus la un spital din Cairo, unde acesta a decedat, potrivit media locale, preluate de AFP şi BFM.

Alte cel puţin 450 de persoane, între care 35 de poliţişti, au fost rănite în urma violenţelor între susţinătorii şi oponenţii preşedintelui egiptean Mohammed Morsi, conform Serviciului de urgenţă egiptean, care susţine că nu poate oferi un număr exact al celor răniţi întrucât reprezentanţii săi nu pot pătrunde în epicentrul violenţelor şi, în consecinţă, nu pot furniza asistenţă medicală în timp util celor care ar avea nevoie.

Joi dimineaţă, un calm relativ pusese stăpânire pe piaţa Tahrir din centrul oraşului Cairo, care de două săptămâni este ocupată de oponenţii preşedintelui Morsi. Oficiali din serviciile de securitate declară că ceea ce se petrece în zona palatului prezidenţial nu poate fi numit altfel decât 'război civil'. 'Conducerea politică a părţilor aflate în dispută ar trebui să intervină imediat pentru a opri violenţele', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului egiptean de Interne, citat de ziarul Al-Masry Al-Youm.

În acelaşi timp, după cum a declarat unul din foştii lideri ai Fraţilor Musulmani, Abdel-Moneim Abul- Futuh (islamist moderat), 'preşedintele poartă responsabilitatea deplină pentru vărsarea de sânge' de lângă reşedinţa sa. 'Înlocuirea forţelor de securitate cu susţinători ai lui Mohammed Mursi înseamnă colapsul statului', a declarat el.

O declaraţie comună a fost făcută miercuri de corpul diplomatic din Egipt, în care 'i-au condamnat pe toţi cei implicaţi, direct sau indirect, în evenimentele sângeroase' din ţară. Mai mult de 100 de diplomaţi au decis să nu participe la monitorizarea referendumului privind noua Constituţie în străinătate din cauza violenţelor. Declaraţia a fost semnată de 126 de reprezentanţi ai ambasadelor şi consulatelor Egiptului din întreaga lume.

Referendumul naţional privind noua Constituţie a Egiptului a fost programat pentru 15 decembrie. Reprezentanţii partidelor şi mişcărilor liberal-democratice şi-au anunţat deja intenţia de a boicota plebiscitul. Aceştia consideră prematură supunerea la vot a proiectului noii legi fundamentale, despre care susţin că 'nu reprezintă interesele tuturor grupurilor sociale şi forţelor politice din ţară'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu