miercuri, 12 decembrie 2012

Rachetă nord-coreeană: Consultări ale Consiliului de Securitate

New York /Naţiunile Unite/, 12 dec /Agerpres/ - Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o rundă de consultări ca urmare a lansării unei rachete cu rază lungă de acţiune de către Coreea de Nord /Republica Populară Democrată Coreeană, RPDC/, au anunţat surse diplomatice la New York, citate de AFP.

'Japonezii şi americanii au cerut consultări în cadrul Consiliului de Securitate şi acestea vor avea loc la sfârşitul dimineţii de miercuri', a indicat un diplomat occidental.

Convocarea unei reuniuni extraordinare sugerează 'o puternică reacţie a Consiliului' faţă de respectiva lansare de rachetă, despre care Coreea de Sud, Japonia şi Occidentul bănuiesc a fi un test cu rachetă balistică.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei marocane a Consiliului de Securitate a confirmat organizarea de 'consultări cu uşile închise' miercuri dimineaţa, 'la cererea unei ţări membre a Consiliului şi a altor două state' neprecizate.

La începutul lunii, Phenianul a indicat că va lansa o nouă rachetă ce urmează să plaseze pe orbită un 'satelit de observare terestră', în perioada 10-22 decembrie. O tentativă similară eşuase în primăvara acestui an. Mai multe ţări, în special SUA, Japonia şi Coreea de Sud, au emis temeri conform cărora Phenianul a testat de fapt o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, capabilă să transporte focoase nucleare.

Lansarea unei rachete de către RPDC ar fi o încălcare a rezoluţiilor 1718 /2006/ şi 1874 /2009/ ale Consiliului de Securitate al ONU, care îi interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu