joi, 6 decembrie 2012

Filipine: 475 de morţi şi sute de persoane dispărute în urma taifunului Bopha

Manila, 6 dec /Agerpres/ - Aproape 500 de persoane şi-au pierdut viaţa, 379 sunt date dispărute şi circa 200.000 au rămas fără adăpost după trecerea prin sudul Filipinelor a taifunului Bopha, cel mai puternic care a lovit ţara în acest an, transmite joi AFP.

Echipele de salvare filipineze au recuperat 475 de trupuri neînsufleţite pe insula Mindanao (sud): 258 pe coasta de est şi 191 în apropiere de localităţile New Bataan şi Monkayo, o regiune cu mici mine de aur, în munţi, propice alunecărilor de teren, a semnalat generalul care coordonează operaţiunile de salvare, Ariel Bernardo.

Biroul pentru securitate civilă din Manila a precizat că alte 17 persoane au fost ucise pe aceeaşi insulă, iar alte nouă pe insule diferite.

Taifunul Bopha, însoţit de rafale de vânt cu viteze de până la 210 km/oră, a traversat în noaptea de marţi spre miercuri insula Mindanao (sud), provocând inundaţii şi alunecări de teren.

Guvernul filipinez are joi ca prioritate căutarea celor 379 de persoane dispărute şi construirea de adăposturi temporare pentru cei 179.000 de locuitori ale căror locuinţe au fost distruse, a semnalat şeful securităţii civile, Benito Ramos. În ceea ce priveşte durata căutărilor, 'nu va exista nicio dată limită', a declarat acesta.

Persoanele salvate căutau joi dimineaţă prin dărâmăturile caselor lor în încercarea de a recupera ce se mai putea. Altele îşi căutau apropiaţii dispăruţi, examinând corpurile acoperite de noroi şi aliniate pe prelate.

Guvernul a cerut ajutorul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, pentru construirea de adăposturi provizorii, a informat ministrul afacerilor sociale, Corazon Soliman.

Preşedinţia Filipinelor a trimis nave încărcate cu hrană şi echipamente de urgenţă pentru 150.000 de persoane de pe coasta de est a insulei Mindanao, unde trei oraşe au rămas izolate.

Majoritatea victimelor taifunului erau migranţi foarte săraci, atraşi în oraşe precum New Bataan şi Monkayo, în munţi, pentru a lucra în micile mine de aur, lipsite de orice măsură de securitate. Numai în aceste două oraşe s-au înregistrat jumătate dintre morţii lăsaţi în urmă de taifunul Bopha, potrivit Biroului pentru securitate civilă.

Guvernul a interzis construirea de locuinţe în multe dintre aceste locuri, considerându-le prea periculoase, însă autorităţile locale s-au dovedit incapabile de a pune capăt extinderii comunităţilor, a semnalat ministrul mediului şi resurselor naturale, Ramon Paje.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu