marți, 18 decembrie 2012

Belarus va trăi şi fără FMI, după 'propria minte' (Lukaşenko)

Minsk, 18 dec/Agerpres/ - Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a catalogat Fondul Monetar Internaţional (FMI) drept o 'organizaţie politică', afirmând că nu ia în considerare derularea unui nou program cu acesta, transmite Interfax.

'Am trăit fără FMI şi vom trăi în continuare fără el. Să fim calmi, să nu ne facem griji că fără FMI ne vom prăbuşi. Nu vom cădea, chiar dacă aceasta ar fi pe placul unor', a spus luni Lukaşenko, într-o declaraţie de presă la Minsk, în timpul vizitei la uzina Kamvol, unde l-a destituit din funcţie pe directorul general al întreprinderii.

'FMI este o organizaţie politică; consiliază, face recomandări. Uneori ascultăm, o parte din critici sunt juste; propunerile raţionale le preluăm, dar de trăit vom trăi după propria mintea' , a spus preşedintele belarus, adăugând că nu va fi nicio tragedie dacă instituţia financiară nu va acorda un nou împrumut ţării sale.

Declaraţiile liderului de la Minsk intervin în contextul în care FMI a cerut Belarusului reforme structurale în economie pentru a putea accesa un nou credit. 'Aceste reforme structurale sunt în interesul doar celor de la Fond. Ar fi mai fericiţi dacă am scoate la vânzare întreprinderile noastre. Nu este important cui, poate chiar cetăţenilor belaruşi.Pe urmă ei /cei interesaţi/ vor cumpăra acţiunile pentru o sticlă de vodcă', a obiectat preşedintele Lukaşenko.

Denunţând că FMI activează în beneficiul SUA şi al Occidentului, Lukaşenko a subliniat că el este şeful Belarus şi nu directorul FMI sau vreun acolit al SUA sau UE'.

În locul FMI în ajutor Belarusului ar putea veni Rusia, care a prevăzut deja în proiectul bugetului pe anul viitor un împrumut pentru ţara vecină. Ministrul rus de finanţe Anton Siluanov a declarat luni că, în 2013, Rusia intenţionează să acorde un credit doar Belarusului, din fondul anticriză al Comunităţii Economice Euroasatice (EurAsEC), carea grupează Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu