marți, 9 octombrie 2012

Afganistan: Drepturile femeilor ar putea fi ameninţate după plecarea NATO

Kabul, 9 oct /Agerpres/ - Femeile afgane se tem că drepturile pe care şi le-au câştigat de-a lungul a mai bine de un deceniu de prezenţă militară occidentală ar putea fi şterse după plecarea trupelor NATO şi eventuala revenire la putere a talibanilor, transmite marţi AFP.
'Nu vrem să cedăm nimic din ceea ce am obţinut în ultimii zece sau 11 ani', spune Mahbouba Seraj, militantă exilată de mai mulţi ani în SUA şi care şi-a fondat în acest an propriul institut. 'Nu există drum de întoarcere şi de aceea facem apel la comunitatea internaţională', spune militanta, care împreună cu o compatrioată, Hasina Safi, director al Centrului pentru educaţia femeilor din Afganistan, a efectuat recent un turneu de o săptămână la Washington, sponsorizat de Amnesty International şi centrul Wilson.
Ca şi aceste două femei, primite la Casa Albă, la Departamentul de Stat şi la Pentagon, alte specialiste din Afganistan îşi fac griji în privinţa consecinţelor retragerii NATO, temându-se că guvernul prooccidental al preşedintelui Hamid Karzai, lipsit de resurse financiare, militare şi umane, ar putea fi răsturnat la prima ofensivă a insurgenţilor talibani, care au fost înlăturaţi de la putere acum 11 ani. Talibanii nu acordau importanţă drepturilor elementare ale femeilor, mergând până la interzicerea şcolarizării şi a ocupării unui loc de muncă.
Din 2001, 's-a avansat mult: fetele se întorc la şcoală, femeile sunt în guvern, în parlament, fac parte din societatea civilă, din organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale', afirmă Hasina Safi. Potrivit acesteia, femeile afgane au 'conştientizat valoarea educaţiei şi ceea ce înseamnă a fi actor al dezvoltării propriei ţări'.
Mahbouba Seraj avertizează, totuşi: 'Cauza femeilor afgane este foarte fragilizată astăzi şi trebuie să facem astfel încât să nu se prăbuşească'.
Cazuri de femei ucise sunt raportate în fiecare lună în Afganistan. Potrivit organizaţiei neguvernamentale britanice Oxfam, 87% dintre femeile afgane afirmă că au suferit violenţe fizice, sexuale sau psihologice sau au fost obligate la căsătorie forţată.
Înregistrarea video în cazul tinerei Najiba, în vârstă de 22 de ani, suspectată de adulter şi ucisă cu mai multe focuri de armă în faţa a peste o sută de bărbaţi, într-o localitate din provincia Parwan, a impresionat opinia internaţională în luna iulie.
În septembrie, o altă tânără, Sabera, în vârstă de 16 ani, a fost biciuită din cauza unei pretinse legături cu un tânăr, în provincia Ghazni.
'Sunt provocările noastre cotidiene', spune Hasina Safi, care se teme de ce este mai rău pentru femeile afgane după ce vor fi plecat forţele armate străine.
În cursul vizitei lor, Mahbouba Seraj şi Hasina Safi au insistat pe lângă autorităţile americane pentru ca drepturile recunoscute femeilor prin tratatele internaţionale să fie protejate de Constituţia afgană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu