joi, 18 octombrie 2012

ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI

Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită prin arborarea Drapelului Naţional la sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea unor ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării.
În 2012, când marcăm zece ani de participare neîntreruptă a Armatei României la operaţiile din Afganistan, Ministerul Apărării Naţionale, instituţie care împlineşte 150 de ani de la înfiinţare, şi-a propus să împărtăşească bucuria acestei sărbători cu românii, să coboare “în mijlocul cetăţii” manifestările care, de regulă, se organizau în spaţiile închise ale cazărmilor, cu convingerea că Ziua Armatei României  trebuie să fie, înainte de toate, o sărbătoare în care se cinstesc valorile româneşti, patriotismul, curajul şi devotamentul faţă de ţară.
Manifestările vor fi organizate în toate garnizoanele militare din ţară şi vor cuprinde, printre altele, conferinţe, simpozioane, expoziţii de tehnică militară, de carte, pictură şi fotografie cu tematică militară, saloane literare şi de carte, ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe de flori la monumentele şi operele comemorative de război şi cimitirele ostaşilor români atât în ţară, cât şi în străinătate, spectacole de muzică şi poezie, concerte susţinute de fanfare ale Muzicilor Militare, întâlniri cu veteranii de război, dar şi cu elevii din colegiile naţionale.
Pentru prima dată, Ministerul Apărării Naţionale organizează evenimentul “Ziua Armatei României în şcoli”, în perioada 17-25 octombrie. Acest proiect cuprinde licee din Bucureşti (câte unul în fiecare  sector) şi din ţară, în care o echipă formată din reprezentanţi ai birourilor de informare – recrutare, istorici sau veterani de război şi militari participanţi la misiuni în teatrele de operaţii vor prezenta importanţa Zilei Armatei României, tipurile de misiuni executate de militari şi oferta educaţională în instituţiile de învăţământ militar.
Duminică, 21 octombrie, între orele 10.00 şi 17.00, militarii vor organiza un eveniment public în Parcul Izvor, care va cuprinde expoziţii de armament, echipamente şi tehnică militară, standuri pentru promovarea profesiei militare, exerciţii de drill-team şi demonstrative terestre şi aeriene, reconstituirea unor scene de luptă şi instrucţie, jocuri marinăreşti şi concert de fanfară.
Luni, 22 octombrie, începând cu ora 13.00, la Palatul Cercului Militar Naţional se va desfăşura  simpozionul aniversar „Ministerul Apărării Naţionale-instituţie fundamentală a organizării puterii armate a statului român”, iar marţi, 23 octombrie, de la ora 19.00, la Studioul de concerte „Mihail Jora” – Societatea Română de Radiodifuziune, va avea loc un concert de gală susţinut de Muzica Reprezentativă a M.Ap.N.
    Miercuri, 24 octombrie, li se vor conferi Emblema de Onoare a Armatei României Majestăţii Sale Regele Mihai I al României şi foştilor şefi de stat, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu.
În ziua de 25 octombrie vor fi organizate ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol (de la ora 08.30), Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial (de la ora 09.30) şi Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie, din Parcul Tineretului (de la ora 11.00). Astfel de ceremonii vor fi organizate, în aceeaşi zi, şi în marile garnizoane din ţară şi la Ansamblul monumental de la Carei (de la ora 10.00).
Manifestările vor continua cu ceremonii de depunere a jurământului militar de către elevii şi studenţii din instituţiile militare de învăţământ şi o retragere cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Palatul Cotroceni - sediul Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazul”, începând cu ora 20.00.
Seria de manifestări va fi încheiată în zilele de sâmbătă, 27 octombrie, şi duminică, 28 octombrie, când mari centre comerciale din Capitală şi din ţară vor găzdui evenimente de prezentare a Armatei României, organizate într-o concepţie modernă, dinamică şi deschisă către marele public. Activităţile vor cuprinde exerciţii demonstrative, standuri de tehnică şi armament, spectacole ale muzicilor militare, precum şi alte activităţi care să permită cetăţenilor să se familiarizeze cu principalele misiuni ale Armatei României.
    Statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează, cu acest prilej, Ziua Porţilor Deschise şi activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme şi spectacole.
    În ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării se vor organiza expoziţii de carte, de publicaţii şi fotografie, cu tematică militară, precum şi ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la cimitire şi monumente ale ostaşilor români.
    Militarii români din teatrele de operaţii vor sărbători Ziua Armatei prin organizarea unor ceremonii militare şi a unor activităţi culturale şi sportive la care vor fi invitaţi şi parteneri din coaliţiile multinaţionale.
* * *
    Ziua Armatei României, sărbătorită la 25 octombrie, reprezintă un simbol cu valoare de referinţă în istoria şi conştiinţa poporului român, o zi care, dincolo de semnificaţia ei strict istorică, aceea a eliberării, în 1944, a ultimei brazde de pământ românesc, glorifică faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc, de la cei care au contribuit, din vechime, decisiv la formarea naţiunii şi a statului român, şi-au dat viaţa pentru cucerirea indepedenţei de stat a României şi realizarea statului naţional unitar român sau au luptat în cele două războaie mondiale până la eroii zilelor noastre, căzuţi la datorie în teatrele de operaţii.

“Ziua Armatei României în şcoli”


    Elevilor de la Colegiul naţional bilingv George Coşbuc din Bucureşti li se vor prezenta joi, 18 octombrie, în cadrul Proiectului “Ziua Armatei României în şcoli”, activităţi desfăşurate de militarii români în misiuni interne şi internaţionale.
    În curtea colegiului va fi instalat un cort militar în care vor fi prezentate echipamente - armament uşor de infanterie, vestă antiglonţ, cască şi ochelari de protecţie, binoclu, busolă etc., de către militari ai Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”.
    Totodată, în incinta instituţiei de învăţământ, pentru elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, reprezentanţi ai birourilor de informare recrutare, însoţiţi de elevi şi studenţi militari, vor prezenta oferta educaţională şi avantajele alegerii carierei militare, iar militari participanţi la misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan vor prezenta tipurile de misiuni executate.
    Jurnaliştii interesaţi să participe la activitate vor fi aşteptaţi joi, 18 octombrie, între orele 09.30 şi 09.45, la intrarea Colegiului naţional bilingv George Coşbuc (str. Olari nr. 29-31, sector 2). Persoană de contact: lt.col. Cristina Iacobuţ, tel. 0722.380.138.
* * *

    Pentru prima dată, Ministerul Apărării Naţionale organizează evenimentul “Ziua Armatei României în şcoli”, în perioada 17-25 octombrie. Acest proiect cuprinde licee din Bucureşti (câte unul în fiecare sector) şi din ţară, în care o echipă formată din reprezentanţi ai birourilor de informare – recrutare, istorici sau veterani de război şi militari participanţi la misiuni în teatrele de operaţii vor prezenta importanţa Zilei Armatei României, tipurile de misiuni executate de militari şi oferta educaţională în instituţiile de învăţământ militar.

Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu