miercuri, 24 octombrie 2012

Puternica erupţie solară produsă luni a provocat deja o scurtă întrerupere a comunicaţiilor radio

Washington, 24 oct /Agerpres/ - O puternică erupţie solară s-a produs luni noapte (22 octombrie), aruncând în spaţiu valuri de radiaţii care au provocat deja o scurtă întrerupere a comunicaţiilor radio pe Pământ, conform unui material publicat miercuri de Space.com.

Erupţia s-a produs din pata solară AR 11598 (prescurtarea de la Active Region 11598), şi a ajuns la maximum de intensitate la 03:22 GMT în ziua de 23 octombrie, conform cercetătorilor de la NASA.

Agenţia spaţială americană foloseşte telescopul spaţial Solar Dynamics Observatory (SDO) pentru a monitoriza constant Soarele cu nişte camere video de înaltă rezoluţie.

Explozia solară produsă a atins gradul X1.8, fiind una dintre cele mai puternice tipuri de activitate solară, conform U.S. Space Weather Prediction Center.

Aceaşi pată solară a mai produs trei erupţii solare puternice în afară de aceasta, în interval de timp de doar 2 zile de când a devenit vizibilă. 'Acest lucru înseamnă că se vor mai înregistra, probabil, şi alte explozii, iar acestea vor deveni din ce în ce mai direcţionate spre Pământ, pe măsură ce zona Soarelui în care se află respectiva pată solară se întoarce spre Pământ în zilele care urmează', a comentat astronomul Tony Phillips pentru site-ul Spaceweather.com.

Erupţiile solare se produc atunci când activitatea magnetică solară se intensifică în anumite zone denumite pete solare, la suprafaţa Soarelui. Oamenii de ştiinţă măsoară puterea acestor erupţii în funcţie de clasa lor energetică - erupţiile din clasa X sunt cele mai puternice, putând afecta sistemul de comunicaţii radio şi pe cel de transmitere a energiei electrice.

Clasa M reuneşte erupţiile moderate care, dacă sunt îndreptate spre Pământ, declanşează frumoasele fenomene de auroră la latitudinile nordice sau sudice ale planetei. Erupţiile solare din clasa C sunt cele mai slabe şi, în general, nu afectează Pământul.

Erupţia de luni a fost surprinsă de SDO, şi a fost o aşa-numită erupţie impulsivă, care durează puţin timp (spre deosebire de erupţiile graduale care se extind pe perioade mai mari de timp).

'Erupţiile impulsive nu sunt asociate, în general, unui factor de risc ridicat, şi în plus, regiunea solară din care s-a produs se află încă la câteva zile distanţă până va fi orientată spre Pământ. Totuşi, potenţialul continuării activităţii rămâne ridicat, aşa că trebuie să monitorizăm în continuare Regiunea 1598', conform unui comunicat NASA.

Explozia solară de luni nu a atras după sine şi o ejecţie de masă coronală, aşa că nu va avea efecte importante asupra Pământului, iar oamenii de ştiinţă nu se aşteaptă nici măcar la o intensificare a fenomenului de auroră. Nivelul ridicat de radiaţii expulzat în spaţiu a fost însă suficient pentru a întrerupe pentru scurt timp comunicaţiile radio în cursul nopţii trecute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu