vineri, 26 octombrie 2012

Manifestaţii în Siria în prima zi a armistiţiului

BEIRUT (MEDIAFAX) - Manifestaţii ostile regimului lui Bashar al-Assad au avut loc vineri dimineaţă în Siria, la ieşirea din moschei, în prima zi a armistiţiului pentru sărbătoarea musulmană Aid al-Adha iniţiat de emisarul internaţional al ONU, potrivit unei organizaţii neguvernamentale şi militanţilor, relatează AFP.
Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), manifestaţii au loc în Raqa, în nord-estul ţării, unde forţele de securitate au lansat grenade lacrimogene, şi în provincia meridională Deraa, în special la Inkhel, unde trei persoane au fost rănite de gloanţe.
Potrivit militanţilor, manifestaţii au avut loc, de asemenea, la Damasc şi la periferia sa, la Alep (nord) şi în regiune, la Deir Ezzor (est) şi în provincia nordică Idleb, unde persoanele reunite în satul al-Habit au scandat la adresa preşedintelui Assad: "Trădătorule, trădătorule, ai distrus Siria".
Pe pagina de Facebook "Syrian revolution 2011", care a fost motorul mobilizării la începutul mişcării de contestare, în primăvara lui 2011, un militant a scris: "Armistiţiul este o şansă pentru a manifesta masiv".
Armata a anunţat joi seara că va suspenda operaţiunile militare pentru Aid al-Adha, dar că va răspunde "dacă grupuri teroriste armate vor continua să tragă în civili şi în forţele guvernamentale (...) sau să folosească maşini-capcană şi bombe". Regimul asimilează rebelii şi opozanţii cu "teroriştii".
La rândul lor, insurgenţii care au fost de acord cu încetarea focului propusă de Brahimi, au promis să respecte armistiţiul "dacă armata siriană va face la fel".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu