Berna, 18 oct /Agerpres/ - Autorii de violuri în timpul conflictelor ar trebui să fie urmăriţi în justiţie de guvernele naţionale, nu de Curtea Penală Internaţională, a declarat joi, la Geneva, Zainab Hawa Bangura, reprezentantă specială a ONU pe probleme de violenţe sexuale în timpul conflictelor, relatează AFP.
'Guvernele trebuie ajutate pentru a efectua aceste urmăriri în justiţie, pentru că este mai ieftin, mai rapid şi mai uşor' decât iniţierea de proceduri în faţa CPI, a adăugat reprezentanta ONU.
Potrivit noii reprezentante a Naţiunilor Unite, violenţele sexuale nu sunt 'nici o problemă feminină, nici una africană'. 'Există violenţe sexuale asupra bărbaţilor şi băieţilor şi sunt comise peste tot în lume, în Bosnia, Columbia, Nepal, Mali, Siria, Coasta de Fildeş', a declarat aceasta în prima sa vizită la Geneva de la preluarea funcţiei, în urmă cu o lună, în care a înlocuit-o pe Margot Wallström.
Potrivit reprezentantei, este foarte dificil de determinat numărul exact de victime ale violurilor în timpul conflictelor, din moment ce majoritatea acestora nu depun plângere din cauza ruşinii, iar bărbaţii refuză să vorbească despre agresiunile suferite. Conform acesteia, în Bosnia şi Herţegovina au existat 50.000 de victime ale violenţelor sexuale în timpul conflictului, iar până în prezent, doar 12 violatori au fost judecaţi de CPI.
Autorii de violuri în timpul conflictelor 'vor să îşi umilească victima pentru că face parte din tabăra adversă, pentru ei este o armă de război', a adăugat Zainab Hawa Bangura.
În afara asistenţei către guverne pentru punerea în aplicare a unui cadru legal în vederea facilitării urmăririlor în justiţie a violatorilor, Bangura a mai solicitat ca forţele de menţinere a păcii să primească o pregătire specială axată pe acest tip de violenţe înainte de a-şi ocupa postul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu