miercuri, 22 septembrie 2010

ASEARĂ, ATENTAT EŞUAT CU BOMBĂ ÎN CENTRUL REŞIŢEI

O puternică explozie a zguduit aseară, la ora 20 şi 25 de minute, etajul 1 al centrului comercial din centrul Municipiului Reşiţa. Explozia a fost urmată de un incendiu care s-a întins cu repeziciune la mai multe raioane. Agenţii unei firme de pază care au ca obiectiv magazinul au evacuat cumpărătorii aflaţi la acea oră în incinta magazinului şi au dat alarma prin numărul unic de urgenţă 112.

















În mai puţin de 4 minute au sosit la faţa locului mai multe echipaje de poliţie şi o ambulanţă. În 6 minute două echipaje ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au fost gata să intre în lupta cu focul, iar un minut mai tîrziu, un detaşament al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin a creat un dispozitiv de siguranţă a cetăţenilor. Circulaţia a fost închisă şi deviată pe arterele rutiere din jurul magazinului, iar o grupă de intervenţie a Crucii Roşii a amenajat în parcarea centrului comercial un punct de prim ajutor. La aproximativ 50 de metri de magazin, în faţa Sălii Polivalente, a fost amenajat un punct de comandă al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Pompierii militari, coordonaţi de inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă SEMENIC, col. Titus Susan, au localizat şi stins incendiul şi au evacuat 5 răniţi, dintre care doi cu arsuri grave. Victimele au primit primele îngrijiri medicale la punctul de prim ajutor, după care au fost transportate de urgenţă la Spitalul Judeţean din Reşiţa.

După stingerea incendiului, o servietă suspectă, descoperită la parterul magazinului, a alertat Direcţia Judeţeană de Informaţii Caraş-Severin. Col. Susan ordonă retragerea din dispozitiv a pompierilor şi celorlalte forţe de ordine, iar comanda este preluată de luptătorii anti-tero şi pirotehniştii Serviciului Român de Informaţii. Potrivit legii, SRI este autoritatea naţională şi coordonator tehnic naţional în combaterea terorismului, din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului. La sosirea luptătorilor SRI comunicaţiile telefonice în centrul Reşiţei au fost întrerupte. Din informaţiile furnizate din teren se constată că servieta a fost mişcată de la locul ei, deci detonatorul posibilei bombe nu s-a declanşat la mişcare. În aceste condiţii, se ia decizia ca scanarea servietei să se facă în afara centrului comercial. La operaţiune participă un luptător în costumul specific de deminare, de ultimă generaţie, şi roboţelul pentru deminări, extrem de performant. În urma scanării se constată că declanşatorul dispozitivului exploziv improvizat era acţionat prin unde radio, deci prin telefon mobil. Servieta este detonată cu ajutorul unui dispozitiv special cu cui percutor.

Din fericire, acesta este doar un scenariu, iar operaţiunile derulate pe parcursul a două ore, în condiţii de noapte au constituit un exerciţiu. După cum ne-a declarat purtătorul de cuvînt al ISU Caraş-Severin, plt. Anca Balint, "Unul dintre obiectivele exerciţiului priveşte asigurarea cooperării eficiente a forţelor participante şi conducerii operative a acţiunilor de intervenţie, punerea în aplicare a sistemului informaţional-decizional privind alarmarea, alertarea, notificarea, transmiterea datelor, informaţiilor şi prelucrarea acestora celor interesaţi. În cazul unei situaţii reale mass-media are rolul de informare a populaţiei asupra situaţiei operative create, cît şi a măsurilor ce trebuie luate pentru diminuarea pagubelor şi limitarea numărului răniţilor. Vă mulţumim pentru spijinul acordat în mediatizarea acestui exerciţiu".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu