sâmbătă, 11 septembrie 2010

A fost înfiinţată Brigada de Informaţii Militare


Vineri, 10 septembrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale s-a desfăşurat ceremonia de constituire a Brigăzii de Informaţii Militare, mare unitate din subordinea operaţională a Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA).

În cadrul ceremoniei, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a înmânat Brigăzii Drapelul de Luptă, iar militarii au depus jurământul de credinţă faţă de drapelul acestei mari unităţi.
La eveniment au participat miniştrii, senatori şi deputaţi, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, directorul structurii de informaţii a NATO, Karen Laino, ataşaţi ai apărării din statele membre NATO, personalităţi civile şi militare din conducerea instituţiilor sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.î
Participarea militarilor Direcţiei Infomaţii Militare la misiuni specifice în teatrele de operaţii Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest s-a reflectat în succesul structurilor HUMINT, IMINT şi SIGINT.
Misiunile îndeplinite au impus, ca o necesitate obiectivă, constituirea Brigăzii de Informaţii Militare, structură integrată, caracterizată prin flexibilitate şi capacitate ridicată de reacţie, destinată întăririi sprijinului cu informaţii a decidenţilor militari.
Trei militari din cadrul detaşamentelor de informaţii, sublocotenenţii post-mortem Iosif-Silviu Fogoraşi, Mihail-Anton Samuilă şi Narcis Şonei, şi-au pierdut viaţa, în timpul executării unor misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.
Armata României este unul dintre liderii, în cadrul NATO, în pregătirea şi folosirea în teatrele de operaţii a structurilor de informaţii de tipul HUMINT, ca urmare în România a fost înfiinţat un Centru de Excelenţă NATO HUMINT

Un comentariu:

  1. Buna treaba. Sper din toata inima sa fie, in special, pentru Romania si romani.
    Succes BIM.

    RăspundețiȘtergere