sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Trei nave oficiale chineze pătrund în apele teritoriale ale Arhipelagului Senkaku


Tokyo, 19 ian /Agerpres/ - Trei nave guvernamentale chineze au pătruns sâmbătă dimineaţă în apele teritoriale japoneze ale Arhipelagului Senkaku, grup de insule revendicat de Beijing sub numele de Diaoyu, a anunţat paza japoneză de coastă, informează AFP.

Vasele au pătruns în această zonă în jurul orei locale 09.00 (00.00 GMT), a precizat sursa menţionată.

Ultima incursiune a Beijingului a avut loc la 7 ianuarie. A doua zi, guvernul japonez l-a convocat pe ambasadorul Chinei, o premieră de la preluarea mandatului de către actualul premier Shinzo Abe, cunoscut ca un dur în diplomaţie.

Miercuri, prim-ministrul nipon a demarat un turneu în Asia de Sud-Est (Vietnam, Thailanda, Indonezia), pe care a fost nevoit să-l scurteze din cauza crizei ostaticilor din Algeria, cu scopul afişat de a strânge legăturile cu ţările din această regiune în faţa puternicului vecin comunist.

Vineri, secretarul de stat Hillary Clinton a lansat la rândul său un avertisment abia voalat Chinei în ce priveşte conflictul cu Japonia din Marea Chinei de Est: 'Nu vrem să vedem nicio acţiune unilaterală care să încerce să submineze guvernul japonez', a declarat ea în prezenţa şefului diplomaţiei de la Tokyo, Fumio Kishida.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu