sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Iranul va considera o intervenţie externă în Siria un atac împotriva sa - oficial iranian


TEHERAN (MEDIAFAX) - Iranul va considera o eventuală intervenţie militară externă în Siria drept un atac împotriva sa, avertizează un oficial iranian, citat de agenţia de ştiri iraniană Mehr.
"Siria are un rol fundamental în regiunea Orientului Mijlociu, cel de promovare a politicilor ferme de rezistenţă... În acest context, un atac împotriva Siriei ar fi considerat un atac împotriva Iranului şi al aliaţilor săi", a declarat Ali Akbar Velayati, un consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Iranul este principalul susţinător al regimului Bashar al-Assad şi a avertizat de mai multe ori Occidentul să evite o intervenţie militară în Siria.
În septembrie 2012, un oficial militar iranian avertiza că Teheranul va riposta în cazul în care Statele Unite ar ataca Siria.
Iranul şi Siria au semnat un acord de apărare reciprocă în 2006, dar detaliile documentului nu se cunosc. Iranul acuză ţările occidentale că susţin insurgenţii sirieni, iar opoziţia siriană susţine că Teheranul trimite agenţi ai Gardienilor Revoluţiei Islamice pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad în acţiunile de reprimare.
Siria se confruntă de aproape doi ani cu un conflict civil soldat, conform ONU, cu aproximativ 60.000 de morţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu