Atena, 25 ian /Agerpres/ - Guvernul elen intenţionează să obţină aprobarea ONU pentru limitele zonei sale economice exclusive, a declarat ministrul grec al apărării Panos Panayiotopoulos, care a subliniat că Grecia doreşte să joace pe viitor un rol geopolitic mai important, relatează vineri DefenceNet Media.
'Guvernul premierului Antonis Samaras nu se va abate cu niciun centimetru de la promisiunile sale electorale în ceea ce priveşte zona economică exclusivă', a declarat ministrul apărării într-o conferinţă privind securitatea energetică şi apărarea, indicând că 'în primăvară urmează să fie lansată o iniţiativă de importanţă majoră' în acest sens.
La începutul lunii ianuarie, media elene au relatat că guvernul de la Atena, într-o atmosferă de confidenţialitate absolută, a dus consultări cu privire la delimitarea platoului său continental, iar la începutul acestui an intenţiona să depună o cerere la ONU în această privinţă. Departamentul hidrografic al marinei elene a finalizat deja lucrările privind stabilirea coordonatelor şi guvernul 'a dat unda verde' pentru depunerea cererii la Comisia Naţiunilor Unite pentru dreptul maritim pentru confirmarea platoului continental.
Decizia Atenei privind delimitarea unilaterală a platoului complică relaţiile sale cu Turcia, cu care Grecia are şi aşa raporturi tensionate, precum şi cu alte câteva state, între care Libia.
La conferinţa amintită, ministrul elen al apărării a subliniat că a venit timpul pentru ca Grecia să-şi crească rolul în plan geostrategic şi geopolitic. 'Suntem o ţară-cheie în sistemul de securitate global. Şi, în special, o ţară-cheie pentru securitatea Occidentului, pentru securitatea lumii occidentale, din care am ales să facem parte', a afirmat ministrul, făcând apel la Turcia să înceteze să mai încalce spaţiul aerian grec în Marea Egee şi a frontierei maritime a Greciei.
În continuare, Panayiotopoulos s-a referit la planurile Greciei de a-şi consolida relaţiile în domeniul apărării cu Germania, Franţa, NATO şi SUA.
'A venit timpul să scăpăm de antiamericanismul tradiţional, care a prins rădăcini după restabilirea democraţiei în Grecia', a menţionat el, adăugând că Atena acordă o mare importanţă dezvoltării relaţiilor în domeniul apărării cu Israelul, ceea ce nu afectează rolul Greciei în ţările arabe.
Cele mai strânse relaţii, Grecia le are în prezent cu Qatarul, unde premierul elen urmează să meargă într-o vizită săptămâna viitoare. De asemenea, sunt programate o serie de vizite ale preşedintelui Carolos Papoulias, în Emiratele Arabe Unite (EAU), Irak, precum şi într-un număr de ţări din Maghreb.
Chiar dacă insista asupra relaţiilor cu aliaţii tradiţionali, Grecia nu închide uşa în faţa unor jucători noi ca Rusia şi China, a mai spus ministrul Panos Panayiotopoulos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu