miercuri, 30 ianuarie 2013

Regimul sirian acuză Frontul al-Nosra de a fi responsabil de măcelul de la Alep

Damasc, 30 ian /Agerpres/ - Regimul sirian i-a acuzat marţi pe islamiştii radicali din Frontul al-Nosra de a fi responsabili de execuţia a circa 80 de persoane, ale căror corpuri au fost descoperite în oraşul Alep, potrivit agenţiei oficiale SANA.

'Bande teroriste din Frontul al-Nosra au efectuat la Alep o operaţiune de execuţie colectivă ce a costat viaţa a zeci de civili răpiţi şi ale căror corpuri au fost aruncate în râul Qouweiq', a declarat agenţia, preluată de AFP.

Potrivit agenţiei, aceşti civili au fost răpiţi de grupul jihadist din cauza 'refuzului de a lucra în numele acestui grup' şi pentru că ei au cerut membrilor al-Nosra să plece din cartierele lor.

Circa 80 de corpuri de tineri executaţi au fost descoperite marţi în oraşul sirian Alep, ultimul carnagiu în ţara devastată de război.

Frontul al-Nosra, o organizaţie direct legată, potrivit Washingtonului, de Al Qaida în Irak, este compus în mare parte din sirieni, dar numără mulţi jihadişti străini de toate naţionalităţile. El a revendicat sute de atacuri şi zeci de atentate sinucigaşe ce au însângerat Siria.

Peste 700.000 de sirieni au fugit până acum în ţările vecine cu Siria, iar afluxul lor masiv a obligat Înaltul comisariat pentru refugiaţi al Naţiunilor Unite (HCR) să-şi dubleze eforturile pentru a îi găzdui, a transmis acesta marţi, citat de AFP.
HCR a difuzat marţi această nouă cifră, subliniind accelerarea sosirilor. "Am avut un important aflux de persoane în ultimele săptămâni", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt, Sybella Wilkes.
Între persoanele înregistrate şi cele care aşteaptă să fie înregistrate, cifra ajungea la 703.314 luni şi "încercăm să recuperăm întârzierea", a declarat aceasta.
În aceeaşi perioadă în 2012, ONU număra doar câteva sute de refugiaţi în Liban în fiecare lună. Acum "obiectivul nostru este să înregistrăm 45.000 de persoane pe lună" doar penru această ţară, a precizat aceasta. Astăzi, 32.000 de persoane se prezintă în fiecare lună.
În decembrie, ONU a declarat că se aşteaptă ca numărul de refugiaţi sirieni în cele patru state vecine să atingă un total de 1,1 milion până în iunie dacă conflictul nu va înceta.
Numărul refugiaţilor sirieni înregistraţi în ţările vecine şi în Africa de Nord a crescut deja cu peste 100.000 între 11 decembrie şi 11 ianuarie pentru a depăşi 600.000 de persoane, a declarat HCR la 12 ianuarie.
La acea dată, 612.134 de sirieni au fost înregistraţi ca refugiaţi în statele vecine Siriei, faţă de 509.550 la 11 decembrie 2012.
În Iordania, HCR se aşteaptă să înregistreze 50.000 de persoane în februarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu