vineri, 25 ianuarie 2013

Siria serveşte ca avertisment, afirmă ministrul israelian al apărării Ehud Barak

Davos /Elveţia/, 25 ian /Agerpres/ - Ministrul israelian al apărării Ehud Barak a declarat joi că inacţiunea la nivel mondial asupra băii de sânge din Siria este un avertisment pentru multe ţări că ele nu pot conta pe ajutor din exterior, indiferent cât de cumplite ar fi circumstanţele, relatează Associated Press.
                  
El a sugerat, într-o aluzie ironică, că acest lucru se aplică însuşi Israelului, care îşi descurajează populaţia să sprijine riscurile pentru pace, cum ar fi înapoierea teritoriilor palestiniene strategice în schimbul unor diverse asigurări.
                  
'Mulţi dintre cei mai buni prieteni ai noştri ne spun... +Nu vă faceţi griji, în cel mai rău caz lumea inevitabil'' va ajuta, a declarat Barak la Forumul Economic Mondial din staţiunea elveţiană Davos. 'Nu poate fi luat drept bun'.
                  
Războiul civil sirian a fost un subiect major la Davos în acest an, dovedit prin vehemenţa surprinzătoare afişată chiar de Barak şi preşedintele israelian Shimon Peres - a cărui ţară este din punct de vedere tehnic în stare de război cu Siria - în timp ce s-au plâns de uciderea sirienilor nevinovaţi.
                  
'Este pe ecranele din întreaga lume', a spus Barak, zeci de mii de oameni 'sacrificaţi chiar de liderul lor şi lumea nu se mişcă'.
                  
Concluzia sa a fost că chiar 'atrocităţile de nedescris... ce au loc în faţa ochilor întregii lumi' nu pot garanta 'că vor exista destule motive, un simţ al direcţiei şi o unitate de voinţă politică, disponibilitatea de a le traduce în acţiune... într-un mod care să le pună capăt'.
                  
El a mai spus că Israelul ar trebui să treacă peste preocupările sale şi să găsească o modalitate de a se retrage din Cisiordania - în scopul de a evita să devină inseparabil de aceasta într-un singur stat ce va avea în cele din urmă o majoritate arabă.
                  
Asupra ameninţării programului nuclear al Iranului, Barak a declarat că Israelul crede că 'ar trebui să existe o pregătire şi capacitatea de a lansa o operaţie chirurgicală', în cazul în care diplomaţia şi sancţiunile nu reuşesc.
                  
El a mai notat că este în interesul Statelor Unite să fie capabile să proiecteze credibilitatea printre aliaţii săi viitori din Asia prin garantarea faptului că fac bine promiţând să prevină o armă nucleară iraniană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu