joi, 31 ianuarie 2013

Iranul condamnă ''agresiunea brutală'' israeliană împotriva Siriei


Teheran, 31 ian /Agerpres/ - Ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a condamnat joi bombardarea de către Israel a unui centru militar din Siria, calificând-o drept ''o agresiune brutală'', relatează AFP.

''Nu încape nici o îndoială că această agresiune merge în sensul politicii Occidentului şi al sioniştilor pentru a face să treacă pe planul al doilea succesele poporului şi ale guvernului sirian pentru reinstaurarea stabilităţii şi a securităţii în Siria'', a afirmat Salehi, condamnând ''agresiunea brutală a regimului sionist''.

Această acţiune subliniază ''alinierea unor grupuri teroriste cu obiectivele sioniste'', a adăugat el. Iranul, ca şi autorităţile de la Damasc, califică drept ''teroriste'' grupurile rebele care luptă împotriva regimului sirian.

Damascul a anunţat miercuri seara că aviaţia israeliană ''a bombardat direct'' un centru de cercetări militare situat între Damasc şi frontiera libaneză, pentru prima dată în aproape doi ani de conflict în Siria.

Iranul este principalul aliat al Siriei, alături de Rusia şi China, şi acuză ţările occidentale şi unele ţări arabe că înarmează rebeliunea împotriva regimului preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad.

Siria ar putea lansa un atac împotriva Israelului, în replică la presupusul raid aerian israelian care a vizat un centru de cercetări militare, ameninţă ambasadorul sirian în Liban, citat de site-ul israelian Ynetnews.
"Siria are capacitatea de a lansa un atac-surpriză ca reacţie la atacul efectuat de avioane militare israeliene asupra centrului de cercetări de la Jamraya", afirmă Ali Abdul Karim Ali.
"Agresiunea sionistă a evidenţiat profunzimea legăturilor între conflictul din Siria şi implicarea Israelului", a subliniat diplomatul sirian.
La rândul său, Iranul a ameninţat Israelul că atacul din Siria va avea "consecinţe grave".
"Atacul împotriva Siriei va avea consecinţe grave pentru Tel Aviv", a declarat un oficial guvernamental iranian, fără a oferi detalii. Iranul avertiza săptămâna trecută, prin vocea unui consilier al liderului suprem Ali Khamenei, că va considera o eventuală intervenţie militară externă în Siria drept un atac împotriva sa.
Regimul Bashar al-Assad a confirmat un raid al aviaţiei militare israeliene, precizând însă că nu a fost vizat un convoi auto, ci un centru de cercetări privind armele convenţionale. "Un avion de vânătoare israeliană a pătruns în spaţiul nostru aerian şi a atacat direct un centru de cercetări din zona Jomrayah (Al-Hameh), în provincia Damasc", a comunicat Statul major al armatei siriene. Conform regimului de la Damasc, centrul de cercetări atacat se află la 15 kilometri nord-vest de Damasc şi a fost vizat de şase rachete; complexul a suferit daune considerabile, iar două persoane au fost ucise.
Presa relatase că raidul aerian efectuat de aviaţia militară israeliană la frontiera dintre Siria şi Liban a vizat un convoi auto care transporta armament. Conform surselor citate, atacul a avut loc în zona En Nakura, la frontiera cu Libanul, şi a durat câteva ore. Doi oficiali locali au declarat pentru ziarul israelian Haaretz că vehiculele atacate transportau rachete de tip SA-17, de fabricaţie rusă, care urmau să ajungă la mişcarea şiită libaneză Hezbollah.
Mişcarea Hezbollah a condamnat vehement atacul, subliniind că acesta ar evidenţia "originile" conflictului sirian.
Israelul a ameninţat de mai multe ori că va efectua raiduri aeriene în Siria la primul indiciu că regimul de la Damasc nu mai poate securiza armele chimice. Vicepremierul Silvan Shalom a confirmat că premierul Benjamin Netanyahu i-a convocat săptămâna trecută pe şefii serviciilor de securitate şi spionaj pentru a discuta despre situaţia din Siria şi despre arsenalul chimic al acestei ţări, care se confruntă de doi ani cu un conflict civil soldat cu 60.000 de morţi. "În cazul în care gherilele Hezbollah sau insurgenţii vor obţine arme chimice, situaţia se va schimba dramatic", a spus Shalom, citat de postul de radio al armatei israeliene. "O astfel de situaţie va fi depăşirea unei linii roşii şi va necesita o abordare diferită, inclusiv chiar atacuri preventive", a adăugat Shalom.
Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat duminică, potrivit ziarului Haaretz, că există riscul ca arsenalul chimic sirian să ajungă în mâinile mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliată cu Iranul, care este principalul susţinător al regimului Bashar al-Assad şi a avertizat de mai multe ori Occidentul să evite o intervenţie militară în Siria. În septembrie 2012, un oficial militar iranian avertiza că Teheranul va riposta în cazul în care Statele Unite ar ataca Siria. Iranul şi Siria au semnat un acord de apărare reciprocă în 2006, dar detaliile documentului nu se cunosc. Iranul acuză ţările occidentale că susţin insurgenţii sirieni, iar opoziţia siriană susţine că Teheranul trimite agenţi ai Gardienilor Revoluţiei Islamice pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad în acţiunile de reprimare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu