marți, 29 ianuarie 2013

Japonia va înfiinţa o forţă navală pentru protejarea Insulelor Senkaku disputate cu China

TOKYO (MEDIAFAX) - Japonia a anunţat marţi că va înfiinţa o forţă specială, de 600 de oameni şi 12 nave, menită să supravegheze şi să protejeze arhipelagul Senkaku, în Marea Chinei de Est, care face obiectul unei dispute teritoriale cu China, ce îl revendică sub numele Diaoyu, relatează AFP.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Pazei de Coastă japoneze, această viitoare unitate specială va cuprinde, în afară de două nave de tip port-elicopter, deja existente, zece nave noi, cu o capacitate de 1.000 de tone şi 600 de oameni. Unitatea va fi completă în trei ani.
În prezent, navele japoneze de patrulare care supraveghează aceste insule şi intervin în timpul unor incursiuni navale chineze, fac parte dintr-o unitate cu baza pe Insula Okinawa, care numără 900 de oameni.
"Considerăm necesar să alocăm nave importante pentru a face faţă situaţiei actuale, în care nave chineze sunt tot mai prezente în apele teritoriale ale (Insulelor) Senkaku", a anunţat purtătorul de cuvânt.
Patru dintre cele zece nave suplimentare prevăzute sunt deja în construcţie şi finanţate cu fonduri alocate Pazei de Coastă în 2012, celelalte şase urmând să fie finanţate printr-o suplimentare bugetară aprobată la mijlocul lui ianuarie, a adăugat acelaşi oficial.
Odată constituită această forţă navală, Paza de Coastă va cere Guvernului aprobarea să angajeze 500 de oameni, în cadrul bugetului pentru perioada 2014-2015, ceilalţi 100 constituind echipajul celor două nave de tip port-elicopter.
Această unitate va avea baza mai aproape de arhipelagul disputat, pe Insula Ishigaki, la aproximativ 175 de kilometri sud-est de Uotsurijima, principala insulă din arhipelagul aflat în dispută.
Aceste insule nelocuite se află la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului şi aproximativ 400 de kilometri de Insula Okinawa. În afară de poziţia srategică, acest şirag de insule s-ar afla pe zăcăminte de hidrocarburi.
Beijingul trimite în mod frecvent nave - a trimis inclusiv avioane - în jurul Insulelor Senkaku, după ce Tokyo a naţionalizat, în septembrie, trei dintre cele cinci insule care alcătuiesc arhipelagul, cumpărându-le de la proprietarul lor japonez.
Conflictul s-a agravat brusc, la vremea respectivă, urmând o săptămână de manifestaţii anti-japoneze, uneori violente, în întreaga Chină.
De atunci, relaţiile între cele două ţări au atins cel mai scăzut nivel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu