marți, 18 decembrie 2012

Ziaristă ucraineană răpită în Siria: Kievul nu face nimic pentru eliberarea acesteia (răpitori)


Kiev/Damasc, 18 dec /Agerpres/ - Răpitorii ziaristei ucrainene Anhar Kocineva, capturată în luna octombrie în Siria, au anunţat amânarea executării acesteia până duminică, subliniind că autorităţile de la Kiev nu fac nimic pentru eliberarea jurnalistei, scriau mass-media locale, citate marţi de AFP.

Ucrainenii 'nu au dat dovadă de seriozitate la negocierile cu guvernul ucrainean şi cu ambasada lor /în Siria/, nu şi-au respectat promisiunile şi nu fac nimic pentru eliberarea ziaristei Anhar'', a declarat şeful grupului de răpitori, Abu Jandal, într-o discuţie pe Skype. Înregistrarea tradusă în ucraineană a fost postată luni seara pe site-ul postului de televiziune 1+1.

'Nimeni nu a răspuns atunci când noi am întrebat ce ne pot oferi în schimbul eliberării sale. Se pare că nimănui nu îi pasă de soarta' ziaristei, continua pe blogul său ziarista care luase interviul.

Răpitorii sirieni, care se recomandă drept membri ai Armatei Siriene Libere /ASL, opoziţie armată/, au indicat că au amânat execuţia până duminică. Ei susţin că i-au cerut Ucrainei să prezinte un negociator 'care să nu mintă', potrivit aceluiaşi post de televiziune.

Abu Jandal a explicat că aştepta să fie contactat de către Kiev până joi, 18 decembrie, ora locală 15,00.

Niciun purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean nu a putut fi contactat de AFP.

La jumătatea lunii octombrie, preşedintele Viktor Ianukovici le-a cerut diplomaţilor ucraineni să depună toate eforturile pentru eliberarea ziaristei Anhar Kocineva. Aceasta lucra în Siria în calitate de consilier şi translator în special pentru mass-media ruseşti.

Într-o înregistrare video realizată în captivitate la sfârşitul lunii noiembrie, Anhar Kocineva recunoştea că a cooperat cu serviciile secrete ruseşti şi siriene, dar se pare că această declaraţie a fost smulsă cu forţa.

De la sosirea sa în Siria, în cursul lunii septembrie, Anhar Kocineva, care vorbeşte curent limba arabă, a avut mai multe intervenţii televizate în care lua apărarea regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Din acest motiv, Kocineva a primit o mulţime de ameninţări din partea rebelilor, după cum a declarat o prietenă a ziaristei, citată de presa rusă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu