marți, 11 decembrie 2012

SITUAŢII URGENŢĂ: Grupa Operativă coordonează acţiunile în cazuri generate de fenomenele periculoase

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Ministerul Administraţiei şi Internelor informează că s-a constituit Grupa Operativă a MAI care va coordona instituţiile în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase, specifice acestei perioadei de iarnă.
"Având în vedere avertizarea meteorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru perioada următoare şi măsurile stabilite în ultimele şedinţe ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, începând de maţi, ora 11.00, la sediul central al ministerului funcţionează Grupa Operativă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului General de Aviaţie", precizează, marţi, Biroul de presă al MAI.
Grupa Operativă funcţionează sub coordonarea şefului Centrului Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Aceasta va coordona, în sistem integrat, participarea structurilor ministerului la gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase, specifice acestei perioadei de iarnă.
În acest context, la nivelul structurilor ministerului vor fi constituite rezerve de intervenţie cu personal şi mijloace specializate, în măsură să acţioneze, la ordin, în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din zonele afectate, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă.
Jumătatea de sud a ţării şi Moldova se află de marţi, ora 12.00, până miercuri, la aceeaşi oră, sub cod galben de ninsori abundente, intensificări ale vântului şi viscol, potrivit unei atenţionări emise luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Meterorologii avertizează că, în intervalul menţionat, va ninge în majoritatea regiunilor vizate de atenţionare.
Potrivit ANM, ninsorile vor fi mai consistente în primele ore ale intervalului în Banat şi Oltenia, apoi în Muntenia şi Moldova. În Dobrogea, precipitaţiile vor fi mixte, favorizând producerea de polei.
Cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 15-20 de litri pe metru pătrat şi, izolat, în sud-est, 25-30 de litri pe metru pătrat.
Vântul va avea intensificări mai ales spre seara şi noaptea, depăşind temporar, la rafală, 50-60 de kilometri pe oră, viscolind zăpada, se mai precizează în atenţionare.
Potrivit directorului ANM, Ion Sandu, cantităţi mari de zăpadă sunt aşteptate până miercuri la ora 20.00.
La jumătatea săptămânii, în Bucureşti vor fi înregistrate, pe timpul nopţii, temperaturi de până la minus 20 grade Celsius.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu