sâmbătă, 8 decembrie 2012

Portugalia, îngrijorată de reducerea prezenţei militare americane în Insulele Azore


Lisabona, 7 dec /Agerpres/ - Portugalia a primit cu 'îngrijorare şi nemulţumire' intenţia SUA de a-şi reduce dispozitivul militar de la baza aeriană Lajes, în Arhipelagul Azore, a indicat vineri şeful diplomaţiei portugheze, Paulo Portas, relatează AFP.

'Guvernul a fost informat săptămâna trecută de decizia Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii privind o reducere majoră a prezenţei americane la baza Lajes', a declarat ministrul Paulo Portas.

SUA intenţionează să-şi reducă prezenţa de la 640 la 160 de militari şi să micşoreze programul de funcţionare al bazei de la 24 de ore din 24 la opt ore pe zi, a precizat Portas într-o audiere parlamentară.

Recunoscând faptul că decizia a fost luată în contextul reorientării strategice a Statelor Unite către regiunea Pacificului şi al reducerii majore a prezenţei sale militare în Europa, 'Portugalia şi-a exprimat îngrijorarea şi nemulţumirea către autorităţile americane', a afirmat ministrul.

Portas a subliniat 'impactul economic şi social' al acestei reduceri pentru insula Terceira şi pentru tot arhipelagul în general, afirmând că 'acordul de apărare şi securitate între Portugalia şi SUA (...) se bazează în mare măsură pe utilizarea bazei Lajes'.

Datorită localizării sale strategice în mijlocul Oceanului Atlantic, baza Lejas a început să fie utilizată de Aliaţi către sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, un acord privind utilizarea sa de către SUA fiind semnat în 1951.

Ca urmare a politicii de neutralitate urmată la Lisabona de regimul lui Antonio Oliveira Salazar, Portugalia este membră a NATO de la crearea sa, în 1949.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu