vineri, 7 decembrie 2012

Olanda va trimite două baterii de rachete Patriot la graniţa turco-siriană


Haga, 7 dec /Agerpres/ - Guvernul olandez a decis trimiterea a două baterii de rachete sol-aer Patriot în Turcia, la frontiera cu Siria, după unda verde dată de NATO desfăşurării de astfel de sisteme pentru protejarea teritoriului turc, a anunţat agenţia olandeză de ştiri ANP, citându-l pe ministrul de externe, Frans Timmermans - transmit AFP şi Reuters.

Împreună cu aceste baterii vor fi desfăşuraţi şi cel mult 360 de militari.

Locul exact unde vor fi amplasate sistemele va fi stabilit împreună cu autorităţile de la Ankara, dar şi cu SUA şi Germania, celelalte două state membre ale NATO care dispun de rachete Patriot.

Miniştrii de externe din statele membre NATO au aprobat marţi seară, la Bruxelles, desfăşurarea de rachete sol-aer Patriot în sudul Turciei, după ce Ankara a prezentat o cerere oficială în acest sens. Scopul declarat al deciziei este de a proteja teritoriul turc de eventuale rachete lansate din Siria, unde au loc lupte între trupele guvernamentale fidele regimului Bashar al-Assad şi forţele rebele.

Guvernul de la Berlin a aprobat joi un proiect de mandat referitor la desfăşurarea unor baterii de rachete sol-aer Patriot ale armatei germane în Turcia, la graniţa cu Siria. Proiectul prevede şi trimiterea în acest cadru a maximum 400 de militari.

Proiectul de mandat, valabil până la 31 ianuarie 2014, trebuie supus spre aprobare Bundestag-ului /camera inferioară a parlamentului federal/. Potrivit guvernului german, votul ar putea interveni între 12 şi 14 decembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu