sâmbătă, 15 decembrie 2012

Blog Wall Street Journal: Preşedintele Comisiei Europene se implică în lupta politică din România


Washington, 15 dec /Agerpres/ - Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a implicat vineri în disputa politică din România referitoare la cine ar trebui să fie desemnat premier, declarând că poporul român a făcut 'o alegere clară' la scrutinul legislativ din 9 decembrie, prin susţinerea coaliţiei actualului prim-ministru Victor Ponta, informează un blog afiliat Wall Street Journal.
Publicaţia americană aminteşte că Ponta este implicat într-o dispută politică aprigă cu preşedintele Traian Băsescu, încă de la preluarea mandatului de premier, în mai, şi că, în vară, coaliţia lui Ponta a încercat, dar nu a reuşit să-l demită pe şeful statului.
În ciuda unei victorii importante pentru coaliţia premierului Ponta, preşedintele are dreptul să desemneze un candidat la postul de prim-ministru, deşi acesta trebuie aprobat de către Parlament. Potrivit sursei citate, Băsescu a refuzat în repetate rânduri să spună dacă îl va desemna pe Ponta să conducă noul guvern.
Într-o declaraţie dată publicităţii vineri, după publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor din 9 decembrie, preşedintele Comisiei Europene a transmis un semnal clar că Bruxelles-ul consideră că Victor Ponta ar trebui să rămână şeful guvernului, apreciază Wall Street Journal.
'Preşedintele Barroso îl felicită pe Victor Ponta pentru victoria sa electorală şi a coaliţiei USL. Poporul român a făcut o alegere clară, într-un mod democratic. Preşedintele Barroso aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu în timpul viitorilor ani plini de provocări, pentru promovarea reformelor necesare în interesul României şi al Europei', se arată în comunicatul de presă dat publicităţii vineri.
Executivul european a fost acuzat de susţinătorii lui Victor Ponta că i-a luat partea lui Traian Băsescu în timpul referendumului din vară pentru demiterea preşedintelui. Comisia Europeană l-a criticat public pe Ponta pentru o serie de decizii care i-au făcut pe investitori să-şi vândă acţiunile din România şi pe autorităţile de la Bruxelles să avertizeze că anii de reforme democratice se află în pericol, mai scrie Wall Street Journal.
Cu toate acestea, oficialităţi europene spun că răspunsul prompt al lui Victor Ponta la critici a sporit încrederea faţă de el. O oficialitate europeană a comentat vineri că declaraţia lui Barroso este, într-adevăr, un avertisment din partea Bruxelles-ului potrivit căruia preşedintele Băsescu nu ar trebui să arunce România într-o nouă criză politică.
Săptămâna trecută, Ponta a înregistrat 'o victorie covârşitoare', a declarat oficialitatea europeană, potrivit Wall Street Journal, aceeaşi oficialitate adăugând că, 'în esenţă, (Barroso) spune că acum (Băsescu) ar trebui să desemneze această persoană (pe Ponta)' ca prim ministru.
Totuşi, tot în declaraţia de vineri a lui Barroso există şi un avertisment la adresa lui Ponta. În comunicatul de presă, Barroso a spus că salută 'angajamentul tuturor actorilor politici pentru consolidarea statului de drept şi respectând echilibrul puterilor în stat', mai notează Wall Street Journal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu