Damasc, 4 dec /BMTF/ Corespondenţă de la Ryiad Mohammed Saad - De trei seri încoace, staţia de televiziune libaneză Al-Manar (Farul), care se prinde bine la mine în cartier, comentează ştirea morţii preşedintelui Bashar. Asta, în timp ce mai multe canale media, între care televiziunea qatariotă Al Jazeera şi publicaţia online israeliană Rotter, pe care nu o mai pot citi de ieri de la prînz!, au difuzat concomitent la 1 decembrie ştirea că preşedintele sirian Al-Assad ar fi fugit la Moskova. Hezbollah-ul libanez, care controlează Farul, se contrazic din oră în oră, citînd sau agenţia rusă Regnum, care vorbeşte de ajungerea lui Assad la Kremlin, sau insurgenţi care declară că l-ar fi omorît pe Preşedinte la 1 decembrie, cu tiruri de artilerie. Aseară, şi Al Jazeera nu a exclus faptul ca liderul de la Damasc să fi fost ucis în luptele cu rebelii la 1 decembrie, ceea ce mă face să cred că dacă nu e adevărat, zilele Doctorului şi frumoasei sale soţii, sînt pe sfîrşite. Potrivit unor surse ale opoziţiei siriene în exil, al-Assad ar fi fugit la Moscova la scurt timp după ce autorităţile siriene au anunţat că au recăpătat controlul asupra traseelor care duc spre aeroportul din Damasc.
Mii de mesaje pe Twitter vorbesc de "zborul suspect" RB441 al liniilor aeriene siriene. Airbus-ul A320 la bordul căreia s-ar fi aflat preşedintele sirian, cu destinaţia Damasc-Moscova, aterizare pe aeroportul Vnukovo, ar fi urmat un traseu ocolitor prin Cipru, Grecia, Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina, ca şi cum l-ar fi dus într-o excursie pe preşedinte. Însă, potrivit "inteligenţilor" care au lansat informaţia, a fost nevoie de un astfel de traseu complex pentru a nu intra în spaţiul aerian al Turciei. Ankara, după cum se ştie, nu ezită să forţeze aterizarea avioanelor care părăsesc sau vin în Siria dacă "există suspiciuni" că la bordul acestora s-ar afla un "transport neconvenţional", în special de natură să încalce embargoul UE privind furnizarea de arme şi muniţii către Siria. Adică, faţă de toate avioanele care pleacă din Damasc spre restul lumii, turcii erijîndu-se într-un fel de "gardieni ai cerului". Ministerul Transporturilor de la Damasc a închis, la rîndul său, spaţiul aerian pentru avioanele de pasageri turceşti.
În această dimineaţă, Al Jazeera transmite, din nou, din partea Armatei Siriene Libere (ASL), că preşedintele Bashar Al-Assad a fost ucis în tirurile artileriei în luptele date la 1 decembrie lîngă Damasc, iar avionul care a plecat la Moscova ar fi transportat cadavrul acestuia. ASL nu spune ce căuta Bashar LÎNGĂ Damasc, dacă era la iarbă verde, sau vizita linia frontului.
Eu cred că chiar dacă Preşedintele nu e mort sau fugit, mult timp nici nu mai are. De ce zic asta? Diversele grupări de rebeli care luptă acum numai pentru cauze de ei ştiute, încearcă de săptămîni bune să atragă în luptă comunitatea internaţională, vecinii, poate NATO. Ei bombardează Turcia şi Libanul, pentru ca comunitatea internaţională să spună că, "vedeţi, Siria nu mai e guvernată, trebuie noi să mergem să apărăm poporul sirian". Poate aşa vine NATO sau o coaliţie internaţională, poate pan-arabă... Dar înmulţirea, în ultimele zile a ştirilor cum că Bashar Al-Assad ar comanda folosirea armelor chimice împotriva propriului popor, ca Saddam în Kurdistan, sau a ţărilor vecine, sau ar putea să scape pe mîini necontrolabile (vedeţi diversiunea?!) este un semnal. Nimeni nu-şi va mai amintii că a fost o diversiune! Aşa s-a întîmplat şi cu Saddam Hussein, amintiţi-vă! Numai că nimeni nu-şi mai aminteşte că Saddam s-a consultat înainte cu consilierii săi americani (kurzii se aliaseră cu iranienii şi spărseseră frontul de Nord!), iar gazul a fost livrat sub semnătura actualului ministru american Hillary Clinton, de Lafarge USA! Al-Jazeera, de la Washington, l-a dat pe ministrul iordanian de externe, Nasser Judeh, care a declarat că "utilizarea unor arme chimice în conflictul din Siria ar schimba datele problemei şi ar provoca cu siguranţă o intervenţie internaţională"! În opinia şefului diplomaţiei iordaniene, "...orice divizare în rîndul comunităţii internaţionale în legătură cu lansarea unei acţiuni comune s-ar schimba cu siguranţă în cazul în care vor fi folosite arme chimice. Nimeni nu va mai sta să se gîndească de două ori înainte să acţioneze", a spus Judeh. Asta, după ce Obama l-a ameninţat şi el, luni, pe Bashar!
Un alt semnal este că Naţiunile Unite au anunţat că vor retrage, săptămîn aceasta, "personalul internaţional neesenţial" din Siria, aproximativ 25 de persoanedin totalul de 100 , şi va limita deplasările funcţionarilor săi în afara oraşului Damasc, din cauza agravării condiţiilor de securitate. Vor urma misiunile diplomatice şi atunci, e sigur, că se va interveni din afara ţării, oficial!
Ce este foarte sigur, purtătorul de cuvînt al Ministerului sirian de Externe, Jihad Makdissi, a părăsit postul şi a plecat la Londra, din Beirut. De tot! "A fost constrîns să demisioneze de anturajul preşedintelui, dar nu de preşedinte, şi a plecat cu familia, luni, de la aeroportul din Beirut spre Londra", a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, la televiziunea Al-Manar. La rîndul său, regimul sirian a anunţat că Makdissi a fost demis.
Reamintesc că confruntările armate între forţele rebele şi serviciile de securitate subordonate preşedintelui Bashar Al-Assad durează din martie 2011, iar bilanţul victimelor este, potrivit unor organizaţii, de peste 42.000 de morţi.
Se strînge laţul...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu