marți, 4 decembrie 2012

Harghita:25 de pompieri voluntari instruiţi cu peste 80.000 euro;valoarea proiectului -2,5 mil. euro


MIERCUREA CIUC (MEDIAFAX) - Un număr de 25 de pompieri voluntari din Harghita sunt instruiţi în cadrul unui proiect cu finanţare europeană şi guvernamentală de 2,5 milioane de euro, din care judeţului i-a revenit suma de 83.000 de euro şi la care Consiliul Judeţean participă alături de parteneri din alte 11 state europene.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că instituţia este singurul partener din România în cadrul unui proiect multinaţional de elaborare a unei strategii de prevenire a dezastrelor şi de protecţie civilă, alături de Ungaria, Franţa, Italia, Grecia, Polonia şi Spania, respectiv regiuni din Slovacia, Slovenia, Cipru, Belgia şi Portugalia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În cadrul proiectului cu finanţare europeană şi guvernamentală, intitulat "CivPro", a cărui valoare totală este de 2,5 milioane de euro, judeţului Harghita i-a revenit suma de aproximativ 83.000 de euro.
Potrivit sursei citate, din aceşti bani a fost organizat un curs de instruire de 120 de ore, destinat pompierilor voluntari, la care au participat 25 de membri ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă (SVSU) din mai multe localităţi ale judeţului.
Şeful Asociaţiei Pompierilor Voluntari din Harghita, Albert Csaba, a explicat că din cele 120 de ore de curs 80 au fost alocate practicii şi 40 instruirii teoretice.
Partea practică s-a desfăşurat, în baza unui protocol de colaborare, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, cursanţii folosind tehnica de intervenţie din dotarea acestuia.
"Partea practică a fost preponderentă, întrucât în această meserie mai mult contează ca participanţii să-şi însuşească metodele de acţiune ale profesioniştilor, pentru că la o intervenţie trebuie să existe o colaborare strânsă între pompierii militari şi cei voluntari, o importanţă deosebită acordându-se şi părţii de prim-ajutor şi intervenţiilor serviciilor de urgenţă şi de descarcerare", a afirmat Albert Csaba.
El a spus că acest curs a început în noiembrie şi se va încheia în 15 decembrie, după ce cursanţii vor susţine examenele de absolvire.
Managerul proiectului, Dobos Istvan, a declarat că instruirea practică şi teoretică a celor 25 de cursanţi a costat 5.000 de euro, restul banilor - până la 83.000 de euro - fiind cheltuiţi pe vizitele făcute în Slovacia, Grecia, Cipru şi Ungaria în scopul însuşirii bunelor practici şi pe primirea în Harghita a delegaţiilor din Grecia, Ungaria şi Cipru, partenere în proiectul european.
Potrivit datelor furnizate de şeful Asociaţiei Pompierilor Voluntari din Harghita, în cele 67 de localităţi ale judeţului funcţionează 60 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu aproape 300 de membri, 25-30 la sută dintre aceştia fiind angajaţi cu carte de muncă.
"Suntem pe primul loc din ţară, nicăieri nu există atâtea servicii voluntare funcţionale ca în Harghita. Tehnică aşa de modernă şi atâtea servicii dotate cu autospeciale nu există în alte judeţe", a spus Albert Csaba.
Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a afirmat că cele mai multe autospeciale au fost aduse "la preţ de fier vechi sau chiar pe gratis" din localităţile înfrăţite, autoritatea judeţeană acordând sprijin pentru cumpărarea de autospeciale în cel puţin 20 de localităţi şi acoperind cheltuielile de înfiinţare a sediilor SVSU în alte 10.
El şi-a exprimat speranţa că, după ce vor absolvi cursul de instruire, începând din 16 decembrie, cei 25 de voluntari vor fi angajaţi cu carte de muncă la primării, fiind de dorit ca în fiecare localitate să existe cel puţin un pompier voluntar, disponibil 24 de ore din 24.
"Am reuşit să învăţăm şi să elaborăm o strategie care este deosebit de importantă, pentru că, începând din 2014, banii publici europeni care vor fi destinaţi finanţării unor programe se vor baza pe această strategie comună, realizată cu parteneri din 11 ţări europene şi la care am participat şi noi", a conchis Borboly Csaba.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu