Washington, 14 dec /Agerpres/ - Centru al industriei americane auto, pe vremuri oraşul cu 1 milion de locuitori, Detroit întruchipa în anii 60-70 ai secolului trecut puterea şi măreţia industrială ale Americii. Astăzi însă se află într-un stadiu într-atât de avansat de degradare, încât autorităţile iau în considerare desfiinţarea sa, transmite BFM.
În urmă cu două săptămâni, senatorul american din statul Michigan, Rick Jones, a propus desfiinţarea Detroitului din cauza situaţiei sale financiare dezastruoase, iar proprietăţile municipale şi activele să fie distribuite oraşelor vecine.
'Dacă nu vom avea de ales, această variantă ar trebui luată în considerare. Trebuie să ne gândim la toate variantele existente', a spus el, adăugând că, 'dacă se va pune problema falimentului, va avea de suferit fiecare angajat, oraşul însuşi, asupra căruia se vor năpusti 'ulii de pradă' ca să înşface 'perlele' Detroitului.
Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, unde se află oraşul-problemă, deşi nu este în favoarea desfiinţării acestuia, nu exclude în acelaşi timp o astfel de posibilitate.
În prezent, la Detroit, între 60.000 şi 70.000 de clădiri sunt goale, ilustrând convingător starea cumplită de decrepitudine în care se află, cu geamuri sparte care se cască la fiecare pas, cu uşi dărâmate de vandali şi aparate de aer condiţionat distruse. Până şi cea mai înaltă clădire din oraş - Renaissance Center - construită în 1970, este în prezent doar pe jumătate ocupată.
În mijlocul crizei, casele erau vândute la Detroit cu 1 dolar, iar unele erau de-a dreptul cedate pentru nimic. Odată cu scăderea bruscă a pieţei imobiliare şi a creşterii numărului de clădiri abandonate, incendiate în mod frecvent de huligani, a scăzut rapid şi bugetul oraşului, care nu mai face faţă cheltuielilor curente. De aceea, nici poliţişti nu prea se văd pe străzi. În ultimii ani, revista Forbes plasează constant Detroit pe primul loc în clasamentul celor mai periculoase oraşe din SUA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu