marți, 4 decembrie 2012

Cinsprezece răniţi în Irlanda de Nord, după o decizie controvesată privind drapelul britanic


BELFAST (MEDIAFAX) - Cinsprezece poliţişti au fost răniţi la Belfast, capitala Irlandei de Nord, în timpul altercaţiilor din noapte de luni spre marţi, după decizia primăriei de a nu mai arbora drapelul britanic decât ocazional, a anunţat poliţia, potrivit AFP.
Până în prezent, drapelul flutura în permaneţă desupra clădirii publice. Luni seara, consilierii municipali de la Belfast au decis cu 29 de voturi contra şi 21 pentru, asupra unei moţiuni ce punea în conformitate politica primăriei cu regulile care se aplică edificiilor guvernamentale şi care prevăd ca drapelul britanic să nu fie ridicat decât 17 zile pe an. Drapelul va fi dat jos marţi pentru prima oară după inaugurarea primăriei din Belfast în 1906.
În urma votului consiliului municipal, aproximativ o mie de manifestanţi favorabili menţinerii Irlandei de Nord în Marea Britanie s-au reunit în faţa primăriei şi au atacat forţele de ordine cu sticle, cărămizi, mingi de golf şi petarde. Mai multe maşini au fost răsturnate.
Protestatarii s-au întâlnit şi în apropierea bisericii catolice "Saint Matthew".
Cinsprezece poliţişti, doi agenţi de securitate şi un fotograf au fost răniţi în timpul altercaţiilor, incidente condamnate de către premierul Irlandei de Nord, Peter Robinson, care a afirmat că "nu există scuze sau justificări pentru aceste atacuri împotriva poliţiei, angajaţilor municipali şi bunurilor publice".
Robinson a adăugat că "decizia de a ridica drapelul deasupra primăriei şi clădirilor municipale, în pofida ameninţării posibilelor consecinţe indirecte a acestui act asupra relaţiilor comunitare, a fost idioată şi provocatoare"
În urma acestor incidente, trei bărbaţi de 17, 18 şi respectiv 22 de ani au fost arestaţi marţi, a precizat poliţia.
Irlanda de Nord, provincie britanică semiautonomă care, începând cu 2007, are un guvern bi-confesional, a cunoscut 30 de ani de violenţe intercomunitare care s-au soldat cu moartea a 3.500 de persoane. Un acord de pace care a condus la partajarea puterii între protestanţi şi catolici a fost încheiat în 1998, însă violenţe sporadice au mai avut loc şi după acestă dată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu