marți, 9 august 2011

Violenţele şi jafurile se extind în oraşele Birmingham, Liverpool şi Bristol


În timp ce Londra fierbe sub semnul nemulţumirii, proteste au izbucnit şi în oraşele Birmingham, Liverpool şi Bristol. Violenţele l-au determinat pe premierul David Cameron să revină în ţară de urgenţă.

Violenţele şi jafurile declanşate la sfârşitul săptămânii trecute au continuat la Londra şi s-au extins, în noaptea de luni spre marţi, la oraşele Birmingham (centru), Liverpool (nord-vest) şi Bristol (sud-vest), relatează AFP.
Scotland Yard a anunţat că a mobilizat 1.700 de poliţişti suplimentari pentru a face faţă celor mai grave incidente produse în capitala britanică în ultimii ani.
Marţi, Scotland Yard a precizat că 334 de persoane - între care un băiat de 11 ani - au fost arestate de la începutul incidentelor. Dintre acestea, 69 au fost puse sub acuzare pentru incidentele produse în zona Londrei. Cel puţin 35 de poliţişti au fost răniţi la sfârşitul săptămânii trecute.
Mai multe imobile erau în flăcări la Croydon, Peckham şi Lewisham, în sudul Londrei, în timp ce grupuri de persoane care comiteau jafuri se răspândeau pe străzile Hackney, Clapham, Camden şi Ealing.
La restaurantul Ledbury, din Notting Hill, vandalii au luate telefoane mobile ale clienţilor şi bani din casierie, precum şi veselă.
Sute de poliţişti au intervenit pentru a combate violenţele la Hackney, la câţiva kilometri de Stratford, în estul Londrei, unde se vor desfăşura Jocurile Olimpice din 2012.
"Sunt tulburări importante într-un număr de cartiere din Londra. Prin urmare, numeroşi poliţişti sunt mobilizaţi, dar le cer părinţilor să înceapă să-şi contacteze copiii pentru a-i întreba unde sunt", a declarat comandantul poliţiei, Tim Godwin.
În provincie, poliţia din West Midlands a confirmat arestarea a 87 de tineri care, în centrul oraşului Birmingham, spărgeau geamurile magazinelor şi comiteau jafuri. Poliţia a mai precizat că un comisariat din Birmingham a fost incendiat.
La Liverpool, poliţia locală a anunţat de asemenea că se confruntă cu scene de violenţă, în special cu incendierea mai multor maşini. "Nici o violenţă nu va fi tolerată pe străzile din Liverpool şi am luat măsuri rapide şi ferme pentru a răspunde", a afirmat un purtător de cuvânt al poliţiei, Andy Ward.
Violenţele l-au determinat pe premierul britanic, David Cameron, să-şi scurteze vacanţa în Toscana (Italia), pentru a reveni de urgenţă în capitală. Ministrul de Interne, Theresa May, a fost de asemenea nevoită să-şi întrerupă vacanţa.
Premierul va avea o reuniune de urgenţă marţi cu serviciile de intervenţie şi va discuta cu ministrul de Interne şi comandantul poliţiei, a anunţat Cabinetul său într-un scurt comunicat.
Primele tulburări în capitală au izbucnit în urma unei manifestaţii, sâmbătă seara, pentru a cere dreptate după moartea unui bărbat de 29 de ani, Mark Duggan, ucis joi într-un schimb de focuri cu poliţia în Tottenham (nordul Londrei).
Vicepremierul Nick Clegg, care s-a deplasat la Tottenham luni, a condamnat un "val de violenţă gratuită" care nu are "absolut nimic de-a face cu moartea lui Mark Duggan", tată a patru copii.
O comisie de control independentă a demarat o anchetă privind circumstanţele decesului lui Mark Duggan. Rezultatele expertizei balistice sunt aşteptate astăzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu