luni, 1 august 2011

IRAQ - SITUAŢIE DIFICILĂ


Situatia securitatii in Irak se degradeaza, iar tara este mai putin sigura decat cu un an in urma, se arata intr-un raport publicat, la sfarsitul acestei saptamani, de catre Inspectorul special pentru reconstructia Irakului (SIGIR), Stuart Bowen, citat de mass-media internationala, preluat de presa de la Bucuresti. Concluziile raportului, publicat cu cinci luni inaintea retragerii trupelor americane, contrazice optimismul afisat de comandantii militari americani, care insista asupra capacitatii fortelor de securitate irakiene de a reduce violenta.
Documentul apreciaza drept nerealiste eforturile SUA de a transfera ambasadei americane in Irak responsabilitatea pentru programele de instruire a politiei irakiene. “Irakul este un mediu de lucru extrem de dificil si, dupa parerea mea, este mai putin sigur decat acum 12 luni”, afirma Bowen.

Militii straine

Amenintarea grupurilor insurgente s-a redus, insa “militiile straine au devenit un subiect de ingrijorare”, adauga raportul, referindu-se in principal la grupurile siite sustinute de Iran. În plus, in ultimele patru luni, a fost inregistrata si o intensificare a atacurilor cu rachete asupra zonei internationale si a incintei ambasadei americane, afirma documentul. Raportul SIGIR a fost publicat cu numai cateva luni inaintea retragerii celor 47.000 de militari americani stationati in Irak, potrivit unui acord semnat de Bagdad si Washington. Şeful diplomatiei irakiene, Hoshyar Zebari, a apreciat ca ideea mentinerii unui contingent militar american care sa continue instruirea fortelor irakiene castiga teren, insa pentru moment nu a fost semnat nici un acord intre cele doua parti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu