vineri, 5 august 2011

Dmitri Rogozin sustine ca NATO planifica o campanie in Siria si pregateste un atac in Iran


Reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, sustine ca Alianta planifica o campanie militara in Siria, pentru inlaturarea presedintelui Bashar al-Assad, avand ca obiectiv pe termen lung pregatirea unui atac asupra Iranului, informeaza RIA Novosti, in pagina electronica.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat miercuri violentele din Siria, cerand autoritatilor de la Damasc sa puna capat utilizarii fortei impotriva protestatarilor pasnici, fara a solicita insa interventia NATO. "Aceasta declaratie inseamna ca planificarea (operatiunii militare) este deja in curs. Poate fi o concluzie logica a acestor operatiuni militare si de propaganda ale unor tari occidentale impotriva Africii de Nord", a spus Rogozin, intr-un interviu publicat vineri de Izvestia. El a afirmat ca Alianta vrea sa vizeze numai regimurile "ale caror puncte de vedere nu coincid cu cele ale Occidentului", citeaza Mediafax. Rogozin si-a exprimat si acordul cu expertii care considera ca Siria si, ulterior, Yemenul, ar putea deveni ultimele etape inaintea declansarii unui atac asupra Iranului. "Se strange latul in jurul Iranului. Planificarea militara impotriva Iranului este in curs. Si, desigur, suntem ingrijorati de escaladarea situatiei catre un razboi pe scara larga in aceasta regiune uriasa", a spus el.

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, conduce propria ţară şi întregul Orient Mijlociu "pe o cale periculoasă", avertizează Casa Albă, criticând dur actele de reprimare din Siria, informează AFP. Siria "s-ar descurca mai bine" fără Bashar al-Assad, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, Jay Carney, subliniind că numeroase persoane, în Siria şi în lume, prevăd un viitor din care liderul sirian este absent. "A devenit clar în toată lumea că acţiunile lui Assad plasează Siria şi întreaga regiune pe o cale foarte periculoasă. Assad este pe punctul de a pleca, trebuie să ne gândim deja la perioada post-Assad, aşa cum fac 23 de milioane de sirieni", adaugă Jay Carney.
În paralel, Departamentul american al Trezoreriei a decis blocarea activelor din SUA ale unui om de afaceri sirian, Mohamed Hamcho, apropiat de Mahir al-Assad, fratele lui Bashar al-Assad.

Dupa ce a invatat lectia libiana, Rusia "va continua sa se opuna unei rezolutii de forta privind situatia din Siria", a afirmat Dmitri Rogozin, adaugand ca urmarile unui conflict pe scara larga in nordul Africii ar fi devastatoare pentru intreaga lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu