vineri, 15 iulie 2011

Vlad Filat: „Ministerul Apărării este o instituţie funcţională, cu viziuni clare de modernizare”


CHIŞINĂU, 15 iulie – Conducerea Ministerului Apărării a abordat strategic problema dezvoltării Armatei Naţionale şi al întregului sistem de apărare naţională. Această abordare a problemei ne permite să constatăm că instituţia este una funcţională, cu viziuni clare de modernizare şi reformare a domeniului respectiv. Declaraţia a fost făcută astăzi de prim-ministrul Vlad Filat în cadrul şedinţei Consiliului Colegial al Ministerului Apărării.

Şeful cabinetului de miniştri a declarat că Guvernul va susţine toate programele şi proiectele de modernizare a Armatei Naţionale, inclusiv la compartimentul pregătirii profesionale. Vlad Filat a menţionat că consideră oportună participarea efectivelor Armatei Naţionale la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii sub egida ONU sau OSCE, deoarece „aceasta va permite nu numai modernizarea Armatei Naţionale şi profesionalizarea efectivului, dar şi va cataloga Republica Moldova ca un stat, care contribuie real la crearea unui sistem eficient de securitate regională, europeană sau mondială”.

Referindu-se la proiectul bugetului Ministerului Apărării pentru anul 2012, pus în discuţie în cadrul şedinţei, Vlad Filat a menţionat că este unul argumentat la toate compartimentele, cu explicaţii exacte pentru orice cifră inclusă la unul sau altul capitol. „Vreau să mulţumesc conducerii Ministerului Apărării pentru abordarea strategică a problemei elaborării proiectului bugetului militar, fapt care ne-a permis să avem astăzi o discuţie în parametri concreţi. A-ţi abordat tema nu numai din punct de vedere a problemelor, dar şi a perspectivelor”, a spus şeful cabinetului de miniştri, accentuînd că materialul prezentat este o bază bună pentru discuţiile de mai departe asupra sumelor, care trebuie alocate pentru bugetul militar.
Prezentînd proiectul bugetului Ministerului Apărării pentru anul 2012, Vitalie Bucatari, şeful Direcţiei economico-financiare, a menţionat că pentru a asigura funcţionalitatea instituţiei şi a întreţine la minimul posibil tehnica şi edificiile disponibile, armata are nevoie pentru anul viitor de un buget minim de circa 450 mln lei, ce constituie cu 40 la sută mai puţin decît necesarul real.

Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, alocarea sumei respective va permite nu doar achitarea îndemnizaţiilor băneşti a militarilor, serviciilor comunale, asigurarea cu echipament şi alimentaţie a efectivului, dar şi realizarea unor programe mai avansate de instruire profesională a efectivului, proiecte de dezvoltare a organismului militar. „După adoptarea Strategiei Securităţii Naţionale, Ministerul Apărării va prezenta Guvernului un set de documente, inclusiv Strategia Militară Naţională, în care vor fi stipulaţi unii indici concreţi pentru dezvoltarea şi modernizarea sectorului de apărare, inclusiv şi financiari”, a spus Vitalie Marinuţa.
În cadrul şedinţei Consiliului Colegial al Ministerului Apărării au fost discutate şi problemele legate de starea managementului resurselor umane în Armata Naţională, precum şi situaţia la capitolul disciplinei militare.






Pentru informaţii contactaţi:
căpitan Ala DIACONU, specialist principal Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079115326



www.army.md

YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy

Un comentariu:

  1. Sincer sa fiu nu am observat vreo schimbare pozitiva in cadrul ministerul apararii. Toate laudele lui Filat catre Marinuta nu sunt decat vorbe goale. Armata cum a fost asa si a ramas flamanda, slabita, fara vreun ajutor logistic si nici un fel de tehnica moderna si functionala.

    RăspundețiȘtergere