miercuri, 13 iulie 2011
Omenirea, în pragul colapsului demografic
De Ziua mondială a populaţiei, care a fost celebrată în 11 iulie, ONU a încercat să atragă atenţia opiniei publice mondiale asupra suprapopulării planetei, ceea ce o ameninţă cu un dezastru planetar: peste cîteva decenii, oamenii se vor confrunta cu o lipsă acută de alimente, apă şi chiar aer, transmite Reuters.
Într-un raport publicat pe site-ul său, ONU semnalează că pînă la sfîrşitul acestui an, populaţia lumii va atinge 7 miliarde de oameni, iar către 2023 - 8 miliarde. În fiecare an, populaţia planetei va creşte cu 75 de milioane, echivalentul întregii populaţii a Marii Britanii. Populaţia urbană a lumii va creşte de la 3,3 miliarde în 2007, la 6,4 miliarde în 2050. O astfel de situaţie va afecta negativ nivelul de trai al oamenilor. Deja 925 de milioane de persoane suferă de foame pe mapamond. Conform previziunilor oamenilor de ştiinţă americani, pînă în 2050, populaţia pămîntului ar putea ajunge la 9 miliarde de persoane, iar atunci oamenii vor începe să se lupte la propriu între ei pentru hrană.
Într-un discurs rostit cu această ocazie, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, subliniază: "Avem destulă mîncare pentru a hrăni toată lumea şi, totuşi, un miliard de oameni suferă de foame.Bolile şi epidemiile continuă să se răspîndească în pofida progreselor ştiinţei şi medicinei.Conflictele, războaiele şi cursa înarmărilor seamănă moarte şi suferinţă". Ban Ki -moon şi-a exprimat speranţa că mişcările de masă populare, cum ar fi "primăvara arabă" vor pune capăt tuturor acestor inegalităţi. "În acest an am văzut cum o putere populară gigantică poate învinge tirania şi disperarea, cerînd să se facă dreptate", subliniază el în discurs.
Lideri mondiali în creşterea populaţiei sînt ţările în curs de dezvoltare, cărora le revin 95% din creşterea populaţiei pe glob.În viitorul apropiat, cel mai populat stat va fi India, în timp ce în ţările dezvoltate şi în Europa numărul populaţiei va continua să scadă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu