vineri, 22 iulie 2011

Secretarul de stat Ioan DASCĂLU efectuează o vizită de lucru în teatrul de operaţiuni din Afganistan


Secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestor de poliţie Ioan DASCĂLU, efectuează în perioada 21 – 27 iulie a.c., o vizită de lucru în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Scopul vizitei de lucru este de a observa la faţa locului modul în care jandarmii români execută misiunile specifice, aşa cum prevede Acordul tehnic între Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi Comanda Centrală din cadrul Departamentului de Apărare al S.U.A. privind dislocarea forţelor Ministerului Administraţiei şi Internelor Român în Afganistan.

Cu ocazia vizitei, secretarul de stat se va întâlni şi cu cei opt poliţişti români care îşi desfăşoară activitatea în Kabul, în cadrul Misiunii EUPOL Afganistan, sub egida U.E. Pe parcursul vizitei, chestorul de poliţie Ioan DASCĂLU va avea întrevederi cu Comandantul NTM-A (NATO Training Mission Afganistan), general William B. CALDWELL IV, cu şeful Misiunii EUPOL, general Jukka SAVOLAINEEN şi cu Comandantul CTAG-P (Combined Training Advisory Group - Police), general de brigadă Sebastiano COMITINI.

Începând cu data de 28 aprilie a.c., potrivit Hotărârii Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nr. 29 din 22.03.2011, 66 de jandarmi (dintre care 23 ofiţeri şi 43 subofiţeri) participă la misiunea de instruire N.A.T.O. Training Mission a forţelor de ordine publică din Afganistan. Detaşamentul român execută operaţiuni de instruire a Poliţiei Naţionale Afgane şi ocupă funcţii de stat major în cadrul Combined Training Advisory Group –Police al misiunii. Durata mandatului acestora este de şase luni, jandarmii români fiind dislocaţi în trei locaţii: Spin Boldak, Wardak şi Costall, unde sunt situate trei centre de pregătire ale Poliţiei Afgane. Principalele misiuni ale jandarmilor români din Afganistan constau în pregătirea poliţiştilor sau viitorilor poliţişti afgani în ceea ce priveşte modul de acţiune pentru prevenirea sau aplanarea conflictelor, predarea legislaţiei ce stă la baza desfăşurării misiunilor de ordine publică şi instruirea asupra modului de folosire a armamentului din dotare.

Jandarmii care alcătuiesc contingentul provin din toate unităţile Jandarmeriei Române şi au fost selecţionaţi în urma promovării tuturor testelor la care au fost supuşi (cunoştinţe de specialitate, verificarea medicală – pentru a certifica faptul că sunt apt fizic şi psihic să îndeplinească misiunea, verificarea fizică, probe de limbă străină –limba engleză, iar un aspect important l-a constituit experienţa acumulată în domeniul ordinii publice).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu