joi, 28 iulie 2011

Profesionalismul şi colaborarea cu Politia Română, apreciate de specialiştii Drug Enforcement Administration


v Colaborarea cu Poliţia Română a condus la destructurarea unei grupări specializate în procurarea şi comercializarea de armament către entităţi teroriste

v Într-un alt caz, vizând probarea activităţii unei grupări infracţionale specializate în criminalitate informatică, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii a transmis în urmă cu câteva zile felicitări Poliţiei Române pentru colaborare

Pentru colaborarea, profesionalismul şi modul de acţiune al structurilor specializate ale Poliţiei Române în cauza finalizată cu destructurarea unei importante grupări multinaţionale formate din cetăţeni libanezi, iranieni şi turci, specializată în procurarea şi comercializarea de armament de mare calibru către entităţi teroriste din Orientul Mijlociu, domnul Preet BHARARA, procurorul general al Manhatan a transmis mulţumirile sale Poliţiei Naţionale Române, Centrului Regional de Combatere a Criminalităţii Tranasfrontaliere SECI, Poliţiilor Naţionale Turce, Malaesiene, Elene şi Cipriote, Autorităţilor Estone şi Serviciului de Poliţie din Maldive. Totodată, oficialul american a mulţumit Biroului de Afaceri Internaţionale din cadrul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, Diviziei de Securitate Internaţională, Biroului Central Naţional Interpol al Statelor Unite şi Secretariatului General Interpol din Lyon, Ambasadei Statelor Unite din Sri Lanka şi Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Reamintim faptul că poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală şi cu ofiţeri americani din cadrul DEA (Drug Enforcement Administration), au destructurat o importantă grupare multinaţională formate din cetăţeni libanezi, iranieni şi turci, specializată în procurarea şi comercializarea de armament de mare calibru către entităţi teroriste din Orientul Mijlociu.

Trei cetăţeni libanezi, iranieni şi turci, membrii unei grupări multinaţionale specializată în procurarea şi comercializarea de armament de mare calibru către entităţi teroriste din Orientul Mijlociu, pe numele cărora autorităţile americane au emis mandate de arestare preventivă, au fost capturaţi de poliţişti, procurori D.I.I.C.O.T. şi ofiţeri americani, în municipiul Bucureşti, respectiv Insulele Maldive.

Pe perioada derulării investigaţiilor, s-a beneficiat de sprijinul ofiţerilor specializaţi din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale-I.G.P.R. şi ai S.R.I..

La data de 25 iulie a.c., în mod simultan, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate, procurorii D.I.I.C.O.T. şi ofiţerii americani au acţionat în municipiul Bucureşti şi Insulele Maldive pentru capturarea celor trei membri ai grupării. Astfel, pe raza municipiului Bucureşti au fost identificaţi A.C., cetăţean turc, S.A., cetăţean iranian, în timp ce autorităţile americane l-au reţinut pe N.B., cetăţean libanez, liderul grupului.

Suspecţii au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în vederea punerii în executare a mandatelor de arestare preventivă emise de autorităţile americane.

Separat de solicitarea oficialilor americani, existând informaţii că membrii grupării intenţionează să comercializeze în România aproximativ 200 kg de heroină, s-a desfăşurat o acţiune în comuna Ciorogârla, judeţul Ilfov, informaţiile neconfirmându-se.

„Aceste operaţiuni DEA arată, fără echivoc, faptul că traficul de droguri este o ameninţare care alimentează în aceeaşi măsură terorismul şi dependenţa de droguri. Am avut ca ţintă şi am reuşit să eliminăm două reţele complexe şi periculoase, am stopat eforturile de a înarma HEZBOLLAH, precum şi pe teroriştii talibani; am prevenit posibilitatea ca mari cantităţi de heroină să ajungă pe pieţele ilicite din lume. Cei responsabili de aceste infracţiuni vor fi aduşi în faţa instanţei datorită oamenilor curajoşi din cadrul DEA, procurorilor Southern District of New York, precum şi excelentei cooperări cu partenerii noştri internaţionali şi agenţiilor federale a cărora participare a fost esenţială pentru succesul operaţiunilor DEA” a declarat Directorul DEA (Drug Enforcement Administration), domnul Michele M. Leonhart.

INFORMAŢII DE BACKGROUND :

Aceasta este a doua operaţiune la nivel internaţional la care poliţiştii români au fost cooptaţi anul acesta de autorităţile americane şi la care au contribuit cu succes.

În urmă cu câteva zile, la data de 15 iulie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă comune a autorităţilor române şi americane organizată la Bucureşti, Excelenţa Sa Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, domnul Mark H. Gitenstein a anunţat succesul unei ample operaţiuni Româno-Americană de combatere a Criminalităţii Informatice.

În cadrul unei acţiuni complexe cu forţe extinse, în colaborare cu autorităţile americane, ofiţerii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R. şi procurorii D.I.I.C.O.T. au destrămat trei grupări infracţionale organizate transfrontaliere, specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic.

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul D.C.C.O. – I.G.P.R., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au efectuat 117 percheziţii domiciliare, pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Tg. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, în vederea reţinerii membrilor grupurilor infracţionale şi a ridicării mijloacelor materiale de probă. Prejudiciul estimat până în prezent este de aproximativ 20 milioane USD, fiind identificate în acest sens peste 1.000 de victime, majoritatea cetăţeni americani. Pe perioada derulării investigaţiilor, specialiştii în domeniul criminalităţii informatice din cadrul Poliţiei Române au fost sprijiniţi de către ofiţeri specializaţi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale şi D.G.I.P.I..

De asemenea, s-au derulat activităţi în colaborare cu autorităţile americane (F.B.I. şi Secret Service) pentru identificarea victimelor - cetăţeni americani şi a membrilor grupării infracţionale care acţionau în SUA.

În discursul său, Excelenţa sa a subliniat faptul că ”Succesul acestor perseverenţi membri ai instituţiilor române şi americane de aplicare a legii nu a apărut peste noapte, ci este rezultatul unor ani de muncă susţinută, comunicare clară şi atenţie deosebită pentru detalii.

În ultimii zece ani, reprezentanţii instituţiilor de aplicare a legii din România şi SUA au cooperat în activităţi de combatere a infracţionalităţii. Succesul pe care îl anunţăm nu se limitează la arestările abia efectuate.

El este punctul culminant al celor zece ani de excelentă cooperare în domeniul aplicării legii cu partenerii noştri din România: Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi omologii lor din SUA: Biroul Federal de Informaţii (FBI), Serviciile Secrete ale Statelor Unite (USSS), Serviciul American pentru Controlul Imigraţiei şi al Normelor Vamale, Departamentul Justiţiei şi diverse birouri ale procurorilor.

Colaborarea noastră ar putea servi drept model de cooperare internaţională în domeniul aplicării legii pe mai multe fronturi. Aceste arestări nu ar fi fost posibile fără colaborare în timp real şi schimb de informaţii. Cooperarea noastră se îmbunătăţeşte cu fiecare caz la care lucrăm împreună. Îi felicit pe toţi membrii instituţiilor de aplicare a legii pentru reuşita lor şi pentru succesul acestei operaţiuni. »

În încheierea mesajului adresat, Excelenţa a transmis mulţumiri tuturor reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii care au contribuit la realizarea acestor arestări, subliniind faptul că « extraordinara cooperare dintre organizaţiile de aplicare a legii din România şi SUA reflectă excelenta relaţie bilaterală existentă între ţările noastre. »



DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu