duminică, 11 noiembrie 2012

Şoc la Washington după demisia şefului CIA în urma unui caz de adulter


Washington, 10 nov /Agerpres/ - Washingtonul se afla sâmbătă sub şocul provocat de demisia şefului CIA David Petraeus din cauza unei aventuri extraconjugale pe care a avut-o acesta, ce a pus capăt carierei strălucitoare a eroului războiului din Irak, la trei zile după realegerea lui Obama la preşedinţia SUA, scrie AFP.

Barack Obama i-a acceptat demisia în cursul unei convorbiri telefonice vineri după-amiază, cu câteva zile înainte de audierea lui David Petraeus, prevăzută săptămâna viitoare, de către Congres pe tema presupusului eşec al CIA de a proteja consulatul american din Libia.

'După peste 37 de ani de mariaj, am dat dovadă de o enormă lipsă de judecată când m-am implicat într-o relaţie extraconjugală. Un astfel de comportament este inacceptabil atât pentru un soţ, cât şi pentru şeful unei organizaţii precum a noastră', a explicat Petraeus într-un mesaj adresat angajaţilor CIA, după ce şi-a prezentat demisia la Casa Albă 'din motive personale'.

În ceea ce-l priveşte, Barack Obama a salutat contribuţia profesională a lui David Petraeus care 'a servit SUA vreme de mai multe decenii într-o manieră extraordinară' şi 'a făcut ţara să fie mai sigură şi mai puternică'. El a omagiat totodată 'rigoarea sa intelectuală, devotamentul şi patriotismul său', reiterându-şi în acelaşi timp încrederea în faptul că CIA 'va continua să prospere şi să îşi respecte misiunea esenţială'.

Preşedintele Obama nu bănuia că şeful CIA era pe cale să demisioneze. Când s-a întâlnit joi cu Petraeus, Obama a refuzat în primă fază să îi accepte demisia, explicându-i că va reflecta asupra acestei decizii până vineri, a relatat New York Times. Însă, potrivit cotidianului, preşedintele Obama a ajuns în cele din urmă la concluzia că nu îl putea forţa pe Petraeus să rămână.

David Petreaeus urma să fie audiat săptămâna viitoare de Comisia pentru serviciile de informaţii a Senatului şi Camerei Reprezentanţilor în legătură cu atacul asupra consulatului american din Benghazi /Libia/ la 11 septembrie, în special asupra a aceea ce ştia CIA, şi despre eşecul acesteia de a securiza misiunea diplomatică în pofida unei prezenţe importante la faţa locului. Michael Morell, număr doi în cadrul CIA, va răspunde întrebărilor comisiei şi va asigura interimatul în fruntea agenţiei, notează AFP.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu