Washington, 22 nov /Agerpres/ - O înregistrare video inedită, cu reconstituirea detaliată a asasinării celui de-al 35-lea preşedinte al SUA, John F.Kennedy, în data de 22 noiembrie 1963, a fost dată publicităţii cu ocazia împlinirii joi a 49 de ani de la celebrul asasinat la Dallas, care a şocat întreaga lumea şi a devenit unul din misterele majore ale istoriei americane a secolului XX, transmite portalul Big Country.
Documentul de o inestimabilă valoare istorică aparţine unui cuplu din Texas - Jane şi Bobby Lemons. Cei doi soţi afirmă că, în 1964, plimbându-se pe Elm Street, au văzut o mulţime de oameni preocupaţi de ceva. După cum s-a dovedit, în acea zi, serviciile de securitate efectuau reconstituirea asasinării lui Kennedy. Pe stradă a apărut chiar şi o maşină exact ca cea în care se afla preşedintele american în ziua morţii sale.
Fără să se gândească prea mult, Bobby Lemons a scos camera şi a început să filmeze. Dar, după ce au revenit acasă, cei doi soţi au uitat de această înregistrare.'Nici nu aş fi crezut că înregistrarea ar fi putut trezi interesul cuiva', recunoaşte acum el, adăugând că înregistrarea se rătăcise pe undeva prin casă până recent, când au aflat de pasiunea pentru istorie a unei eleve de la şcoala locală Alyssa Leverton, care îşi alesese ca lucrare la istorie tema asasinării lui Kennedy.
Lucrarea fetiţei a trezit curiozitatea directorului şcolii din Colorado City, un prieten de familie al cuplului Lemons. Într-o întâlnire, el a amintit de proiectul elevei şi a fost extrem de surprins când prietenii lui i-au spus că sunt gata să ofere fetiţei un material documentar neobişnuit. În prezent, pelicula de 8 mm se află la Muzeul John F.Kennedy de la Sixth Floor Museum din Dallas, situat în clădirea bibliotecii de la al cărei etaj şase s-a tras asupra preşedintelui Kennedy.
Cu ocazia comemorării morţii lui John F.Kennedy, muzeul va fi deschis joi, în pofida sărbătorii naţionale Ziua Recunoştinţei.
John F.Kennedy a fost ucis în timpul trecerii coloanei oficiale pe Elm Street, în Dallas. Alături de el, într-o limuzină decapotabilă se afla soţia sa, Jacqueline, guvernatorul Texasului, John Connally, cu soţia Nelly, precum şi doi agenţi de securitate. La ora locală 12h30, când maşina trecea pe lângă bibliotecă, la intersecţia dintre Elm Street şi Houston Street, s-a auzit o împuşcătură. Primul glonţ l-a lovit direct în spate pe JFK, ieşind prin gât şi rănindu-l pe agentul din faţa sa. Al doilea glonţ l-a lovit pe Kennedy direct în cap.
Multe dintre circumstanţele morţii lui Kennedy rămân şi astăzi un mister. Polemică se duce în jurul motivelor crimei, al numărului de împuşcături (conform unor versiuni ar fi fost mai mult de două împuşcături) şi, cel mai important, în legătură cu autorul uciderii. Conform versiunii oficiale, în preşedinte a tras fostul puşcaş marin Lee Harvey Oswald , care a fost la rândul lui împuşcat într-o secţie de poliţie la două zile după moartea lui Kennedy, însă o serie de teorii ale conspiraţiei contestă faptul că autorul ar fi fost Oswald.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu