Roma, 26 nov /Agerpres/ - Un profesor de la universitatea din Oslo, care a studiat tendinţele globale privind populaţia, vârsta medie şi educaţia, a afirmat că sfârşitul războiului este aproape la îndemână. Alţi experţi însă, spun că acesta va fi înlocuit de conflicte interne între bogaţi şi săraci, relatează luni La Repubblica.
Pare absurd să se vorbească despre pacea lumii, mai mult, de pace totală, imediat după noua reizbucnire a conflictului care a incendiat Gaza şi Israelul. Cu toate acestea, în opinia lui Havard Hegre, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Oslo, războaiele sunt în scădere iar spre jumătatea secolului al XXI-lea ar putea dispărea aproape în totalitate. Hegre spune că în jurul anului 2050, pacea nu va mai fi o utopie.
Autor al unui model matematic prin care susţine că poate prevedea evoluţiile politice, similar cu ceea ce economiştii şi investitorii fac cu finanţele, profesorul citează o serie de factori din cauza cărora conflictele vor avea tot mai puţine raţiuni de a exista, cu rezultatul unei planete care nu va mai fi beligerantă în cele din urmă, sau aproape deloc, în termen de câteva generaţii.
În prezent, 15% din omenire este în război, afirmă Hergre, bazându-se pe date. În 2050, procentul va scădea la 7%, cu alte cuvinte va fi mai mult decât înjumătăţit, iar el se va reduce în continuare în următoarele decenii, până la dispariţie. Care este motivul? El constă într-o combinaţie de factori, care merg de la educaţia mai înaltă, mortalitatea infantilă mai mică, la o rată a natalităţii mai mică, o proporţie de tineri mai mică în rândul populaţiei mondiale şi un amestec de alte tendinţe socio-economice.
Împreună, aceste evoluţii vor face în mod substanţial ca războiul să fie 'demodat' ca metodă de soluţionare a litigiilor, crede politologul norvegian. 'Deja astăzi războiul a devenit, din punct de vedere moral, mai puţin acceptabil decât a fost odată. Este o formă de violenţă pe care majoritatea oamenilor o refuză din principiu, aşa cum s-a întâmplat anterior cu duelurile cu arme albe, tortura şi pedepsa cu moartea', relevă Hegre.
Înainte însă de a ajunge aici, vor exista alte conflicte: în India, Etiopia, Filipine, Uganda şi Myanmar, în următorii cinci ani, iar în China, Mozambic şi Tanzania, peste circa 40 de ani. Dar apoi va veni pacea totală şi mondială, sau aproape. În parte, este un scenariu reflectat şi de analize ale ONU, iar în parte este o apreciere pe care alţi experţi o consideră excesiv de optimistă.
În cartea sa recent publicată, ''Planet of slums'' (Planeta baracopolisurilor), politologul Mike Davis nu contestă faptul că războaiele veritabile se vor reduce, dar este de părere că acestea vor fi înlocuite de conflicte interne tot mai virulente, cauzate de o inegalitate socială tot mai mare între bogaţi şi săraci şi de războaiele civile cauzate de tensiunile religioase şi tribale. El are în vedere mai ales aşa-numitul 'bottom billion', miliardul cel mai de jos, partea cea mai săracă şi uitată dintre cele şapte miliarde /în curând nouă/ de persoane care populează Pământul.
Prin urmare, este vorba de optimism sau pesimism privind viitorul nostru?, se întreabă la Repubblica. Totul este relativ, răspunde un al treilea cercetător, Steve Pinker, autorul cărţii ''The better angels of our nature'', un bestseller publicat anul acesta, în care, citând o multitudine de cifre, autorul afirmă că, deşi lumea de astăzi poate părea violentă, disperată şi brutală, este incredibil mai puţin aşa comparativ cu lumea din trecut, cu viaţa de acum unul, două, sau cinci secole, atunci când oamenii se omorau unul pe altul fără discernământ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu