vineri, 23 noiembrie 2012

Rebelii pot să-şi facă o nouă ţară în Siria (corespondenţă)

Damasc, 23 nov /BMTF/ (Corespondentul BMTF la Damasc, Riyad Mohammed Saad, transmite) - Rebelii sirieni au preluat, ieri, controlul unei părţi importante din estul ţării, de-a lungul frontierei cu Iraq-ul. "Zona, care se întinde de la frontiera iraq-iană pînă la Deir Ezzor, un imens rezervor de petrol, este, din acest moment, cel mai important sector care a scăpat în totalitate controlului Armatei Naţionale Siriene", potrivit observatorului pentru drepturile omului de la Damasc, Rami Abdel Rahman, "după un asediu de trei săptămîni şi un asalt pe parcursul căruia cel puţin şase militari au fost ucişi". Insurgenţii au ocupat o tabără militară în apropiere de Mayadine,iar armata nu mai este prezentă în oraş.

Anterior, rebelii a ocupat o altă bază importantă a armatei lui Bashar al-Assad: Baza 46, situată în nordul Siriei, în apropiere de Turcia, dar a pierdut-o pe cea de lîngă Sheikh Suleiman, unde armata a cîştigat teren miercuri. Sheikh Suleiman este singurul obstacol pentru rebeli în vederea "eliberării" aproape în totalitate a unei zone largi care merge de la frontiera cu Turcia pînă la metropola Alep, zonă pe care, potrivit invormaţiilor, doresc să o reconstruiască ca un nou stat în regiune.

Armata Naţională Siriană care este tot mai hărţuită de o rebeliune tot mai îndrăzneaţă, şi-a redus ambiţiile teritoriale pentru a se concentra asupra părţii de sud, Damascului, centrului Siriei şi teritoriului alawit, în nord-vest, apreciază analiştii.

Armata a reluat bombardamentele asupra sudului Damascului şi teritoriului rural din regiune. Un rebel a murit în luptele împotriva trupelor regimului în regiunea Damascului, potrivit OSDO, care anunţă totodată că trei civili au fost ucişi de rachete trase asupra localităţii Yabrud, în nordul provinciei Damasc, fără să precizeze originea acestor tiruri. Şi respectatul reporter de televiziune, Bassel Tawfiq Youssef, a fost ucis cu gloanţe de către rebelii care-l acuzau că aparţine miliţiilor civile ale regimului, ''shabbihas'', în cartierul Tadamoun, din sudul capitalei Damasc, teatrul unor lupte violente între soldaţi şi insurgenţi.

Cotidianul partidului Baas Arab Socialist, aflat la putere, scria în ediţia de ieri: "Operaţiunea de epurare a regiunii Damasc a intrat aproape oficial în etapa finală datorită eliminării a zeci de terorişti în Ghouta de Est în aceste ultime zile". Această regiune, cu numeroase livezi, este principala bază din spatele unor rebeli care încearcă să conducă operaţiuni în capitala siriană. Potrivit ziarului, regimul afirmă că luptă împotriva unor grupări "teroriste" armate şi finanţate din străinătate.

Miercuri, 122 de persoane au fost ucise din cauza violenţelor în întreaga ţară, între care 46 de militari, 37 de civili şi 39 de rebeli, potrivit OSDO.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu