joi, 22 noiembrie 2012

Thanksgiving /date generale/


USA, 22 nov /BMTF/ Astăzi, americanii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving). Momentul cel mai important este cina în familie cu carne de curcan şi sos de merişor. Anul acesta, aproximativ 254 de milioane de curcani au fost crescuţi pentru a fi sacrificaţi. Minnesota este principalul stat american producător de curcani, urmat în acest top de Carolina de Nord, Arkansas, Missouri, Virginia şi Indiana.
Cele şase state americane furnizează împreună peste două treimi din păsările crescute pentru această sărbătoare în Statele Unite, potrivit datelor furnizate de Census Bureau.
Fermierii americani au cultivat, totodată, în 2012, 348 de milioane de kilograme de merişor, care, precum curcanul, îşi are originea în America. Principalele două state producătoare de merişor sunt Wisconsin şi Massachusetts.
Americanii au cultivat în acest an şi 1,22 miliarde de kilograme de cartofi dulci - cei mai mulţi în Carolina de Nord, Mississippi, California şi Louisiana - şi peste 499 de milioane de kilograme de dovleci.  Illinois, California, Pennsylvania şi Ohio sunt statele unde se obţin cele mai mari producţii de dovleci din Statele Unite.

Se cunosc puţine lucruri despre prima masă de Ziua Recunoştinţei din colonia Plimoth (Plymouth), organizată în octombrie 1621, la care au participat 50 de colonişti englezi şi aproximativ 90 de amerindieni din tribul Wampanoag, pe teritoriul actualului stat Massachusetts. Se ştie însă că amerindienii Wampanoag au ucis cinci căprioare pentru acest festin, iar coloniştii au împuşcat găini sălbatice - care ar fi putut fi de fapt gâşte, raţe sau curcani. Câteva preparate din porumb indian au fost şi ele servite la acea masă.

Astfel de festinuri au fost organizate de coloniştii francezi hughenoţi în actualul oraş Jacksonville din Florida (1564), de coloniştii englezi şi de amerindienii Abnaki în Kennebec River din Maine (1607) şi în Jamestown din Virginia (1610), atunci când sosirea unei corăbii încărcate cu mâncare a pus capăt unei foamete îngrozitoare.
Însă banchetul organizat în Plimoth în 1612 este acela care este asociat cu naşterea acestei sărbători moderne. Potrivit istoricilor însă, prima masă "reală" de "Thanksgiving" a avut loc două secole mai târziu.

Preşedintele american Abraham Lincoln a declarat Ziua Recoltei drept sărbătoare naţională, în 1863. Unii istorici susţin că Sarah Josepha Hale, editorul unei reviste, a fost aceea care i-a sugerat preşedintelui american ca Ziua Recunoştinţei să devină sărbătoare oficială.

În teatrele de operaţii de pe întreg globul, militarii americani se bucură de mese cu nelipsitul curcan şi de reduceri importante la diferite mărfuri în celebrele magazine militare PX/BX.

În 1941, preşedintele Franklin Roosevelt a stabilit data actuală a acestei sărbători - cea de-a patra zi de joi din luna noiembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu