Poliţiştii caraş-severineni continuă activităţile de prevenire şi informare a cetăţenilor din cadrul campaniei naţionale „Tu decizi.Votează legal!”
Astăzi, 23 noiembrie, pe raza municipiului Caransebeş şi în zona rurală adiacentă poliţiştii au împărţit aproximativ 500 de pliante cu caracter preventiv. Totodată oamenii legii au stat de vorbă cu cetăţenii pentru a-i sfătui să voteze în mod legal întrucât încălcarea acestei norme se pedepseşte cu închisoare de până la 5 ani închisoare.
„Votul tâu nu este de vânzare” a fost recomandarea pe care poliţiştii au dorit să o transmită celor cu care au discutat.
Pentru a se asigura desfăşurarea în condiţii de legalitate a procesului electoral sau la producerea oricărui incident electoral oamenii legii vor interveni cu promptitudine şi fermitate.
Pe raza judeţului Caraş-Severin sunt un număr de 366 de secţii de votare, din care la 167 protecţia este asigurată de lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, 66 de lucrătorii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, 55 de poliţişti de frontieră şi 77 de Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” Caraş-Severin şi una de Oficiul Român pentru Imigrări Biroul Caraş-Severin.
Chiar dacă pe raza judeţului nostru nu au fost incidente electorale până în prezent, vom continua aceste activităţi de prevenire şi informare a cetăţenilor şi în perioada următoare.
În privinţa organizării şi prezenţei la mitinguri electorale, sunt relevante dispoziţiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, care stabilesc faptul că adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public, şi nu pot fi continuate după ora 23.00.
Totodată amintim că potrivit art. 55 din Legea nr.35/2008, pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor alectoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa de asemenea se pedepseşte.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu