Bruxelles, 27 nov - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Sute de producători de lactate au invadat luni Bruxellesul cu tractoarele şi au stropit cu lapte Parlamentul European şi pe poliţiştii care apărau zonele de acces pentru a protesta împotriva scăderii de preţuri care ar ameninţa, potrivit lor, 'supravieţuirea a mii de exploatări' în toată Europa.
Sunând din claxoane şi sirene, circa 800 de tractoare au intrat în Bruxelles în jurul prânzului, după ce unii dintre ei au parcurs circa 1.000 de kilometri venind din Polonia. Apoi au oprit tractoarele pe mai multe axe principale ale cartierului european din Bruxelles, pe care intenţionează să-l paralizeze până marţi după-amiază. Luni seară, în jurul orei 19.00, tractoarele împânzeau încă drumurile de acces spre Parlamentul European şi nu numai.
'Adunând peste 800 de tractoare am reuşit o operaţiune de forţă. Dar acesta nu este decât începutul mobilizării: revolta ţăranilor creşte', a declarat unul dintre organizatorii protestului, belgianul Erwin Schopges. 'Mii de exploatări au dispărut deja şi alte câteva mii sunt ameninţare în toată Europa', a adăugat el.
Apelul la protest a fost lansat de confederaţia organizaţiilor de lapte din 14 state europene, European Milk Board (EMB), pentru că 'piaţa laptelui riscă să dea în clocot', susţin organizatorii.
Pentru a-şi arăta în mod spectaculos furia, aşa cum fac de fiecare dată când sunt la Bruxelles, agricultorii au folosit dispozitive cu presiune pentru a stropi cu lapte birourile Parlamentului European. Circa 15.000 de litri de lapte au fost astfel folosiţi pentru a stropi cu lapte o parte din zidurile PE, dar şi poliţiştii care protejau, dotaţi cu gaze lacrimogene, zonele de acces în parlament. 'Avem un Parlament European care nu a făcut nicio mişcare în ani de zile. Vrem legi noi care ne vor da o asigurare pentru viitor', a declarat Roberto Cavaliere, din cadrul EMB, pentru Associated Press.
'Situaţia noastră este din ce în ce mai rea', declară pentru France Presse Krzysztof Pogorzelski, un responsabil sindical polonez care a mers două zile cu tractorul pentru a ajunge la Bruxelles. 'Preţurile de vânzare nu încetează să scadă, în timp ce costurile noastre de producţie continuă să crească', a adăugat el, făcând o paralelă cu gravă criză a laptelui din anii 2008-2009.
În medie, un agricultor european vinde laptele cu 27 de eurocenţi, deşi cheltuie pentru producţie 40 de eurocenţi, susţine EMB.
'Este simplu: laptele nu ne permite să trăim. Dacă continui, este datorită ajutoarelor europene. Ori reforma PAC prevede reduceri puternice. Dacă asta se realizează, nu vor mai exista exploatări mici şi medii în următorii cinci ani', este de părere Léopold Gruget, care creşte o sută de vaci în Franţa. Pe tractorul agricultorului de 23 de ani a fost atârnat un drapel alb pe care scrie 'M-am săturat'.
Proiectul de reformă al PAC pentru perioda 2014-2020 face în prezent obiectul unor vii discuţii la nivel european. Comisia a propus reducerea bugetului PAC de la 420,6 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013 la 386 de miliarde de euro, notează France Presse, iar mai multe ţări cer reducerea sa şi mai mult.
Sectorul laptelui este confruntat cu o mare schimbare, întrucât UE a decis să suprime cotele pentru lapte în 2015. Această evoluţie obligă producătorii de lapte să treacă de la o structură administrată la una a contractelor între procesatori şi producători, ceea ce suscită reticenţe mai mult sau mai puţin pronunţate în fiecare ţară.
Venit să-şi exprime susţinerea pentru manifestanţi, eurodeputatul ecologist José Bové le-a cerut guvernelor şi Comisiei Europene (CE) 'să înţeleagă gravitatea situaţiei'. 'Dacă reforma PAC nu aduce soluţii durabile, mâine vor exista de două ori mai puţin producători de lapte', a spus el.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu