Bucureşti, 26 nov /Agerpres/ - Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a criticat luni Preşedinţia pentru modul în care a fost elaborată Strategia Naţională de Apărare şi pentru deciziile din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării privind achiziţia de avioane multirol iar consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, l-a acuzat în replică de minciună pe oficialul guvernamental.
Schimbul de replici dintre cei doi demnitari a avut loc în Aula Academiei Române, la dezbaterea 'Securitatea naţională în societatea bazată pe cunoaştere', organizată de Academia Română, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării şi Ministerul Apărării Naţionale.
Ministrul Dobriţoiu a susţinut un discurs în care a criticat faptul că elitele ţării nu cunosc conceptul de interese naţionale.
'După cum observaţi, în spaţiul public, peste 90% din elitele noastre folosesc sintagma 'interesele naţionale' la singular, ceea ce denotă o necunoaştere crasă a acestora ori necunoaşterea inclusiv a documentului şi a instrumentelor care proiectează, individualizează multitudinea intereselor naţionale ale unui stat', a spus Dobriţoiu.
Consilierul prezidenţial Iulian Fota a intervenit, întrerupând discursul ministrului Apărării: 'Domnule ministru, aţi citit Strategia Naţională de Apărare a Ţări? Suntem în Academia Română'.
Dobriţoiu a susţinut că strategiile de securitate sau apărare ale ţării nu au ţinut cont de termenul legal de elaborare.
'Momentele în care strategiile noastre de securitate sau apărare sunt elaborate ignorând prevederile unor legi organice, şi anume obligaţia ca acest document să fie elaborat în primele şase luni ale unui mandat prezidenţial, gândiţi-vă că elaborarea strategiilor sectoriale se dezvoltă fără a avea un plan coerent de orientare', a afirmat Dobriţoiu.
Fota a replicat că Strategia Naţională de Apărare a fost transmisă la Parlament în termen legal.
Ulterior, Dobriţoiu a recunoscut că proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a fost transmis în termen legal Parlamentului, dar a reproşat faptul că documentul nu a fost susţinut de preşedintele Traian Băsescu.
Un alt reproş adus de Dobriţoiu Administraţiei Prezidenţiale s-a referit la faptul că strategia de achiziţie a avioanelor multirol nu ar fi ţinut cont de resursele existente.
'Când s-a discutat achiziţia avionului multirol. La început a fost aprobată o decizie pentru cumpărarea unor avioane în serviciu, fapt pentru care s-au blocat toate demersurile în acest sens. Ulterior, s-a renunţat la decizie din cauza lipsei resurselor. Ulterior, s-a adoptat o decizie mai interesantă - să achiziţionăm avioane noi şi în număr mai mare', a afirmat ministrul, adăugând că cele două decizii ale CSAT au fost anulate printr-o a treia.
În replică, Iulian Fota l-a acuzat de minciună pe ministru.
'Asta este o minciună ce spuneţi dumneavoastră, nu vă supăraţi! (...) Nu putem accepta minciuni sub Aula Academiei. Nu accept minciuni despre siguranţa naţională', a afirmat consilierul prezidenţial.
El i-a cerut ministrului Apărării să se rezume la a-l 'lovi' pe el sau pe preşedintele Traian Băsescu, dar să nu atace instituţia CSAT.
'Este jenant felul în care dumneavoastră vorbiţi. Dumneavoastră politizaţi o discuţie', i-a replicat ministrul Dobriţoiu.
Iulian Fota a declarat presei ulterior că Dobriţoiu 'a spus foarte multe minciuni'.
'E prea importantă problematica aceasta a securităţii naţionale ca să o abordăm într-o manieră ipocrită şi cu foarte multe minciuni. Ministrul, în această sală, a spus foarte multe minciuni şi nu ştiu de ce le foloseşte. Putem discuta, a avut întotdeauna din partea noastră foarte multă deschidere să discutăm chestiunile profesionale. De ce este nevoie să folosim minciuna şi un tip de ipocrizie pe care eu nu-l mai suport, nu-l mai accept? (...) Vorbesc de atacul la CSAT, despre lucruri false. În momentul acesta este prea multă minciună şi ipocrizie pe zona de securitate naţională', a susţinut consilierul prezidenţial.
Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a criticat, luni, faptul că România nu are, după zece ani de participare la operaţiuni militare externe, o strategie post-conflict, prin care firmele româneşti să fie sprijinite în procesul de contractare în zonele în care ţara noastră a contribuit militar.
"Noi am consumat bugetul Apărării pe un an de zile şi nu avem, după zece ani de participare la operaţii, niciun fel de dimensiune, de viziune, cum să participăm, în ce context, cum să ne sprijinim firmele să contracteze, să subcontracteze. La noi, firmele care au prins nişte cozi de contracte, ele s-au zbătut pentru acest lucru", a arătat ministrul.
Potrivit afirmaţiilor sale, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Irak, în timp ce alţii au strategii clare în acest sens.
El făcut aceste declaraţii după ce a participat la conferinţa "Securitatea naţională în societatea bazată pe cunoaştere. Inteligence, cunoaştere stategică şi decizie" de la Academia Română.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu