joi, 22 noiembrie 2012

Israelul ameninţat din sud şi din nord

Ierusalim, 22 nov /BMTF/ - 12 rachete au fost lansate asupra Israelului miercuri seară în ora care a urmat încetării focului între Israel şi grupările armate palestiniene din Gaza, fără a provoca răniţi, a declarat un purtător de cuvînt al poliţiei israeliene pentru corespondentul BMTF la Ierusalim. Chiar înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului, ramura armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, au revendicat lansarea a 10 rachete Grad asupra Beersheba la ora 20:15, capitala Neguev, şi alte două asupra Ashdod, în apropiere de regiunea palestiniană. La o oră după debutul armistiţiului, intrat în vigoare la ora 21:00, ora României, sistemul antirachetă Iron Dome a interceptat o rachetă deasupra oraşului Ashkelon.

Armata israeliană a declarat că 130 de rachete au fost lansate miercuri din Fâşia Gaza în direcţia Israelului.

Două rachete au fost trase miercuri seară şi din sudul Libanului în direcţia teritoriului israelian, a anunţat un responsabil din serviciile de securitate libaneze. Potrivit corespondentului nostru, una dintre rachete a căzut pe teritoriul libanez, iar cealaltă şi-a continuat traiectoria în direcţia Israelului. Armata şi forţele de securitate israeliene au fost imediat desfăşurate în regiune, a adăugat el.

Luni, soldaţi libanezi au descoperit în sudul ţării două rachete gata de a fi lansate în direcţia Israelului, potrivit unei surse militare. Mişcarea şiită libaneză Hezbollah, care a purtat un război împotriva statului evreu în 2006, sprijină grupurile armate palestiniene din Fâşia Gaza.

Israelul şi Libanul sînt încă oficial în stare de război.

Pe de altă parte, aproximativ 70 de palestinieni au fost răniţi ieri în confruntări cu militari israelieni la Hebron şi Ramallah, în Cisiordania, în cursul unor manifestaţii de solidaritate cu Fîşia Gaza, a anunţat Semiluna Roşie palestiniană. La Hebron, unde au avut loc confruntările cele mai violente, 63 de palestinieni au fost răniţi şi spitalizaţi, unul în stare gravă, potrivit acestei surse. Cei mai mulţi au fost răniţi în urma utilizării de grenade lacrimogene, iar aproximativ zece au fost atinşi de gloanţe de cauciuc.

Miercuri a fost a treia zi de violenţe la Hebron, unde un palestinian a fost ucis luni de către armata israeliană, în circumstanţe încă neclarificate. La Ramallah, patru tineri palestinieni au fost răniţi, dintre care doi de gloanţe, în cursul unor confruntări în apropiere de un baraj, în sudul oraşului. 

Manifestaţiile de solidaritate cu Fâşia Gaza, unde un armistiţiu a intrat în vigoare miercuri seara la ora 19.00 GMT (21.00, ora României), sînt organizate zilnic în oraşele importante din Cisiordania şi sînt afectate de confruntări cu armata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu