joi, 22 noiembrie 2012

Grecia: poliţia îi incită pe imigranţi să se întoarcă în ţările lor de origine

Atena, 22 nov /Agerpres/ - Poliţia greacă a anunţat miercuri că a tipărit '1,5 milioane de pliante de informare' pentru a fi distribuite imigranţilor 'în scopul de a creşte numărul de străini ce se întorc în ţările lor de origine'.

Aceste pliante, finanţate din fonduri europene, 'vor fi distribuite cetăţenilor din terţe ţări pentru a-i informa despre un program de întoarcere în ţările lor de origine în condiţii de siguranţă, demnitate şi fără a fi obligaţi să plătească', se afirmă într-un comunicat al poliţiei.

Scrise în 13 limbi, în special engleză, franceză, spaniolă, albaneză, rusă, chineză, arabă, bengali, kurdă, farsi, paştună, dari sau urdu, aceste pliante vor fi distribuite în faţa Direcţiei pentru străini a poliţiei din Atena.

Ele vor fi de asemenea trimise autorităţilor diplomatice sau municipale şi magazinelor unde lucrează străini.

De la formarea noului guvern de coaliţie în iunie, condus de conservatorul Antonis Samaras, poliţia greacă a intensificat controlul imigranţilor prin ţară şi a procedat la expulzarea a 2.135 de imigranţi ilegali, provocând reacţii din partea mai multor ONG-uri de apărare a drepturilor omului, aminteşte AFP.

Human Rights Watch a denunţat, în luna august, vânătoarea de imigranţi ilegali desfăşurată de poliţia greacă în centrul Atenei şi care, potrivit ONG-ului, nu are 'nicio bază legală'.

În contextul crizei ce loveşte Grecia din 2010, partidul neonazist Zori de Aur /Hrysi Avghi/ a reuşit să intre în parlamentul grec la alegerile din iunie, fapt ce a contribuit la creşterea de incidente xenofobe violente.

La o populaţie de 10,9 milioane de locuitori, Grecia numără aproape 1,5 milioane de cetăţeni străini, dintre care în jur de 600.000 de imigranţi ilegali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu