joi, 22 noiembrie 2012

Corneliu Dobriţoiu: S-a încercat defăimarea României şi la NATO, dar Armata face imaginea ţării în Alianţă(interviu)

Timişoara, 22 nov /Agerpres/ - România reuşeşte să-şi impună imaginea corectă în cadrul NATO, chiar dacă 'bărbaţii noştri de stat' au încercat să defăimeze ţara noastră şi în Alianţă, iar industria de apărare nu ne-a fost distrusă de factori externi, ci ne-am distrus-o noi printr-o lipsă de cultură de securitate, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, într-un interviu acordat joi AGERPRES.
AGERPRES: Domnule ministru, problemele politice interne afectează imaginea României în cadrul NATO?

Corneliu Dobriţoiu: Desigur, nu foarte tare, dar este interesant că bărbaţii noştri de stat au încercat, în continuare, să defăimeze România chiar la NATO: în noiembrie 2012, cu prilejul unui exerciţiu de stat major desfăşurat la Comandamentul NATO de la Stavanger, în pregătirea şi în dezvoltarea scenariului exerciţiului, care vorbea despre o ţară ipotetică cu un ministru al apărării nebun şi foarte angajat împotriva valorilor democratice, împotriva NATO, dar care-l ilustra, în imagine, pe premierul Ponta.
Este inacceptabil acest lucru. Normal că am făcut protestele de rigoare, dar interesant este cum s-a ajuns la această imagine, având în vedere că ofiţerul de presă al Comandamentului de la Stavanger era un ofiţer american, dar tot acolo lucra şi un român plecat din ţară în 1991 şi care s-a întors istovit prin 2005, după care a primit susţinere într-o capacitate internaţională, un post de ziarist la Biroul de comunicare al Comandamentului de la Stavanger. De acolo, domnul acesta a găsit câteva imagini dintr-un reportaj reprezentându-l pe premierul Ponta în ipostaze de lucru. Având în vedere faptul că Biroul de presă al NATO în pregătirea scenariilor are contract cu marile agenţii de presă şi poate împrumuta imagini deţinute de acestea, aşa a ajuns Victor Ponta în ochii ofiţerilor de stat major ai Comandamentului ca un ministru al apărării nebun dintr-o ţară uitată de lume.
Deci, defăimarea României continuă, inclusiv la NATO. Este trist, pentru că nu există alţi oameni de stat în lumea normală care să-şi defăimeze propria ţară, cu excepţia supremului nostru lider din capul statului.

AGERPRES: În aceste condiţii, aveţi misiunea de a schimba percepţia imaginii României în ochii celor de la NATO?
Corneliu Dobriţoiu: Imaginea României la NATO este cimentată de realizările Armatei României în cei 10 ani de operaţii. Aceste imagini şi nu doar atitudinea noastră din teatrul de operaţiuni, de-a lungul şirului de victime, cu peste 110 de oameni răniţi şi 22 de oameni care şi-au pierdut viaţa în aceste conflicte, demonstrează capacitatea de sacrificiu a acestei armate şi dorinţa de a se perfecţiona din punctul de vedere al calităţii lor de luptător, demonstrează faptul că au determinarea să-şi asume riscuri operaţionale la fel de mari şi de intense ca şi camarazii lor din alte armate. Aceste fapte au conferit României o imagine foarte solidă la nivelul Alianţei.
Din cauza aceasta se spune că Armata a fost vârf de lance atât pentru integrarea în NATO, cât şi în UE, iar imaginea ei valorează mult mai mult decât cea a unui om trecător prin anumite dregătorii ale statului.

AGERPRES: Prefiguraţi o posibilă prezenţă a militarilor români în alte teatre de operaţiuni după 2014 când se aşteaptă încheierea misiunii în Afganistan?
Corneliu Dobriţoiu: În măsura în care NATO va dezvolta operaţiuni internaţionale, categoric că vom fi acolo, nu ca urmare a unor atitudini beligerante, ci pentru a demonstra că o dată ce suntem susţinători fervenţi ai articolului 5 al apărării comune, noi în calitate de aliaţi la graniţa de Est a NATO suntem capabili să ne asumăm riscuri şi responsabilităţi împreună cu ei şi în alte operaţiuni decât cele dedicate articolului 5.

AGERPRES: În ce relaţie este, în prezent, Armata Română cu cea Rusă?
Corneliu Dobriţoiu: În relaţii superbe, dar care lipsesc aproape cu desăvârşire. Dar avem relaţii în domeniul istoriei militare, îngrijim şi ne respectăm locurile de veci ale eroilor noştri, respectăm istoria, fără doar şi poate.

AGERPRES: Ce avantaje obţine România din aceste sacrificii ale soldaţilor români în teatrele de operaţiuni?
Corneliu Dobriţoiu: În plan intern, avantajele sunt foarte mari, pentru că am câştigat experienţă operaţională la nivelul unor structuri de bază, de tip batalion, ne-am îmbogăţit doctrinele de instruire, prin participarea la operaţiuni am reuşit să creştem maturitatea luptătorilor la nivel individual. La nivel politic, am demonstrat că România este în măsură să-şi asume riscuri şi responsabilităţi alături de aliaţi, acolo unde este nevoie.

AGERPRES: Criza economică duce la vulnerabilizarea sistemului de apărare?
Corneliu Dobriţoiu: Crizele pârjolesc totul în calea lor, dar cel mai aprig pârjol se datorează unor minţi răsucite care au prăbuşit acest sistem. Pentru că un stat care are probleme sau care nu poate să asigure bugete coerente pentru apărare, acel stat are posibilitatea să adâncească procesul de reformă în aşa fel încât la sfârşitul reformei, structura de forţe să fie una competentă, adică, pot să-mi restrâng forţa şi să-mi păstrez capacitatea operaţională. La noi, lipsa de cultură de securitate a generat un pârjol mai mare decât criza economică.

AGERPRES: Mai are România industrie de apărare? Ar fi putut produce România ceva în domeniul militar şi nu a putut pentru că a fost împiedicată, tocmai pentru a nu-şi dezvolta o astfel de industrie?
Corneliu Dobriţoiu: Nu ne-a împiedicat nimeni, ne-am împiedicat noi. Industria de apărare este ca inima pe care ARD vrea să o repornească după ce a omorât-o prin cinism şi a împins România pe scări, în genunchi. Abia mai pâlpâie, dar o putem ridica în picioare. Starea în care se află se datorează tot oamenilor fără cultură de securitate.

AGERPRES: Cum va arăta viaţa militarilor şi a rezerviştilor MApN în 2013?
Corneliu Dobriţoiu: Mult mai bună decât în 2012, pentru că intenţionăm, nu noi (MApN, n.r.), ci instituţiile statului, AVAS-ul, să valorificăm infrastructura în exces şi prin aceasta să aducem ceva resurse pentru înzestrare. De asemenea, suntem angajaţi pentru creşterea bugetului.

AGERPRES: Va defila armata pe 1 Decembrie?

Corneliu Dobriţoiu: Armata va defila decent şi în limita unui buget mic.

AGERPRES: Consideraţi că aţi fost până acum un ministru bun al Apărării? Cu ce imagine doriţi să rămâneţi în memoria militarilor români după ce vă veţi încheia mandatul?
Corneliu Dobriţoiu: În momentele de bilanţ, oamenii tind să-şi cosmetizeze imaginea, ca să arate cât mai bine în faţa 'supuşilor'. Sincer, unele lucruri s-au făcut cu ajutorul echipei din conducerea ministerului, pe site-ul MApN este o listă lungă cu oameni cărora li s-au retras unele grade pe care nu le meritau sub nicio formă. În acest fel am gândit că redăm demnitatea şi respectul pentru gradul militar.
În al doilea rând, am iniţiat nişte programe dedicate oamenilor pentru creşterea calităţii vieţii, cum ar fi programul furnizorului militar, după modelul furnizorilor Casei Regale, unde oamenii vor avea acces la produse şi servicii cu discounturi mai mari, am lansat, chiar în condiţiile acestui buget de neagră austeritate, un program intensiv de creştere a calităţii lor individuale de luptă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu