joi, 15 noiembrie 2012

Raiduri israeliene asupra Gazei: reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Naţiunile Unite/, 16 nov /BMTF/ - Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite urmează să ţină miercuri seară o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre tensiunile în creştere dintre Israel şi palestinienii din Fâşia Gaza, au anunţat diplomaţi, citaţi de Agerpres.

Reuniunea cu uşile închise este programată să înceapă la 21.00 /2.00 GMT/ cu reprezentanţi ai delegaţiilor israeliană şi palestiniană, potrivit acestor diplomaţi, citaţi de AFP.

Egiptul a cerut această reuniune după circa douăzeci de raiduri israeliene asupra Fâşiei Gaza în care şeful militar al Hamas a fost ucis. Reprezentantul palestinian la ONU a declarat că cel puţin nouă persoane au fost ucise. Liga Arabă va ţine sâmbătă o reuniune de urgenţă a miniştrilor ei ai afacerilor externe. Şeful Ligii Arabe Nabil al-Arabi pregătea miercuri seară o reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe arabi, după seria de lovituri aeriene israeliene mortale contra Fâşiei Gaza, a anunţat un responsabil al Ligii.

Arabi a luat contact cu ministrul de externe libanez Adnan Mansour, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia Ligii Arabe, pentru pregătirea acestei reuniuni, în urma unei cereri în acest sens a preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, a precizat el, citat de AFP. Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi a decis miercuri rechemarea ambasadorului egiptean în Israel şi a cerut Ministerului Afacerilor Externe să-l convoace pe ambasadorul israelian la Cairo, a declarat purtătorul de cuvânt Yassir Ali, într-o declaraţie retransmisă la televiziunea de stat.

Cabinetul de securitate israelian a autorizat miercuri seară rechemarea unor rezervişti după eliminarea şefului militar al Hamas, Ahmad Jaabari, într-un raid aerian în Gaza şi salvele de rachete trase de grupuri armate palestiniene împotriva Israelului ca răspuns.

'S-a decis în unanimitate... să se autorizeze, la nevoie şi cu aprobarea ministrului apărării, mobilizarea unor unităţi de rezervişti', se subliniază într-un comunicat după o reuniune a cabinetului de securitate.

Convocări au fost adresate unor rezervişti dar această rechemare nu este o mobilizare generală, a precizat un purtător de cuvânt al armatei pentru AFP.

Cabinetul de securitate a ordonat de asemenea armatei şi forţelor de securitate 'să îşi continue operaţiunea puternică vizând infrastructurile teroriste ce operează în Fâşia Gaza împotriva populaţiei civile din Israel, pentru a permite o viaţă normală locuitorilor statului Israel', potrivit comunicatului.

Ahmad Jaabari, şeful operaţiunilor militare ale Hamas, a fost ucis miercuri după-amiază în Gaza de un raid al armatei israeliene, care a lansat o operaţiune împotriva grupurilor armate din teritoriul palestinian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu