joi, 15 noiembrie 2012

Punct final al manevrelor antirachetă comune israeliano-americane

Tel Aviv, 15 nov /Agerpres/ - Israelul şi SUA şi-au terminat manevrele militare comune considerate 'cel mai important exerciţiu' de acest tip în istoria celor două ţări, a indicat miercuri armata israeliană într-un comunicat preluat de AFP.

Codificate 'Austere Challenge 2012', aceste manevre au cuprins 'exerciţii de apărare aeriană pe scară largă', care 's-au terminat cu succes', potrivit documentului.

Circa 3.500 de militari ai comandamentului american EUCOM şi o mie de soldaţi israelieni au participat la manevrele care începuseră la sfârşitul lunii octombrie.

Exerciţiile au fost interpretate de analişti ca fiind un avertisment dat Teheranului, acuzat de o mare parte a comunităţii internaţionale - în primul rând de Israel şi SUA - că vrea să se doteze cu arma nucleară.

Soldaţii israelieni şi americani au testat baterii antirachetă din sistemul Iron Dome, ultima versiune a rachetei americane Patriot, precum şi racheta antirachetă israeliană Arrow 2 (Hetz, în limba ebraică), care a fost perfecţionată în comun de Israel şi SUA.

Cel puţin 13 rachete, trase miercuri din Fâşia Gaza spre Israel după asasinarea şefului aripii militare a Hamas în Gaza, Ahmed Jaabari, au fost interceptate de sistemul Iron Dome.

Dacă statul evreu este frecvent ţinta rachetelor trase din Fâşia Gaza şi în bătaia rachetelor siriene şi ale Hezbollahului libanez, principala îngrijorare pentru israelieni o constituie ameninţarea iraniană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu