joi, 15 noiembrie 2012

Situaţia se complică între Israel şi palestinieni: Trei israelieni ucişi de un tir cu rachete din Fâşia Gaza

Tel Aviv, 15 nov /Agerpres/ - Trei israelieni au fost ucişi joi dimineaţa de un tir cu rachetă care a vizat oraşul Kyriat Malachi de la frontiera cu Fâşia Gaza. Tot joi, trei palestinieni şi-au pierdut viaţa într-un raid aerian israelian asupra enclavei palestiniene, au anunţat surse oficiale locale, citate de AFP, AP şi EFE.

Încă şase israelieni au fost răniţi, au indicat reprezentanţi ai poliţiei israeliene. La faţa locului au fost trimise echipaje de salvare, iar postul public de televiziune a difuzat imagini ale unui imobil distrus de proiectil. În zonă se puteau vedea nori de fum alb provocaţi de interceptarea proiectilelor de sistemul antirachetă Iron Dome, iar avioane militare israeliene brăzdau cerul.

Potrivit mass-media israeliene, victimele sunt un bărbat şi soţia acestuia, în vârstă de aproximativ 30 de ani, şi o tânără de 20 de ani.

Printre cei şase răniţi sunt şi doi bebeluşi.

Poliţia israeliană a indicat că mai multe salve de rachete lansate din Fâşia Gaza au vizat în special oraşele Ashdod, Ashkelon, Gan Yavne, Kiryat Gat şi Beersheva, unde au provocat mari pagube materiale.

Trei palestinieni a fost omorâţi tot joi într-un raid aerian israelian.

Această situaţie intervine în cea de-a doua zi a operaţiunii militare 'Pilonul apărării' lansată de Israel împotriva unor grupări armate din Fâşia Gaza şi care s-a declanşat miercuri odată cu eliminarea lui Ahmad Jaabari, şef al operaţiunilor militare ale Hamas în regiune.

Cursurile au fost suspendate în unităţile de învăţământ din toate marile aglomerări din sudul Israelului, pe o rază de 40 kilometri în jurul Fâşiei Gaza.

Serviciile israeliene care răspund de coordonarea apărării pasive i-au cerut populaţiei să stea acasă, să renunţe la orice întrunire şi să se adăpostească la cea mai mică alertă.

Posturile de televiziune difuzează programe speciale adresate copiilor din adăposturi.

Tensiunea în regiune a escaladat în contextul intensificării tirurilor cu rachete lansate din Fâşia Gaza asupra sudului Israelului şi al anunţului palestinian privind depunerea la 29 noiembrie la ONU a unei rezoluţii destinate ridicării Autorităţii Naţionale Palestiniene la rangul de stat nemembru al Naţiunilor Unite, notează AFP.

Israelul a amplificat la rândul său ritmul acţiunilor militare, avertizând că va extinde operaţiunile asupra Fâşiei Gaza şi va rupe acordurile de pace israeliano-palestiniene de la Oslo /1993/

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit de urgenţă, miercuri seara, pentru a discuta despre escaladarea tensiunilor dintre Israel şi palestinienii din Fâşia Gaza.

Primul ministru al Qatarului, Hamad Ben Jassem Al-Thani, a declarat că Israelul nu poate rămâne nepedepsit după raidurile mortale întreprinse asupra Fâşiei Gaza, controlată de mişcarea islamistă Hamas, transmite joi AFP.

'Această agresiune abjectă nu trebuie să rămână nepedepsită', a subliniat şeicul Hamad, aflat miercuri seară la Riad, unde a luat parte la o reuniune a monarhiilor din Golf şi Rusiei cu privire la situaţia din Siria.

'Consiliul de Securitate al ONU trebuie să îşi asume responsabilităţile pentru menţinerea păcii şi securităţii în lume', a cerut şeicul Hamad, citat de agenţia oficială QNA, subliniind că escaladarea violenţei în Gaza este de natură 'să favorizeze extremismul'.

Qatar a fost un susţinător fervent al revoltelor Primăverii arabe, care au adus la putere mişcări islamiste. Mica monarhie din Golf a promis recent investiţii de 400 milioane de dolari pentru reconstrucţie în Fâşia Gaza, devastată de operaţiunea militară israeliană din decembrie 2008 - ianuarie 2009.

Investiţiile au fost anunţate cu prilejul vizitei întreprinse de emirului Qatarului, şeicul Hamad ben Khalifa Al-Thani, la 23 octombrie în Fâşia Gaza, prima a unui şef de stat de când Hamas a preluat controlul asupra acestui teritoriu, în 2007.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu