miercuri, 7 noiembrie 2012

Grecia: Gaze lacrimogene împotriva protestatarilor de la Atena


Atena, 7 nov /Agerpres/ - Poliţia elenă a recurs la gaze lacrimogene pentru a respinge o parte din manifestanţii strânşi în faţa parlamentului, unde deputaţii urmează să voteze în cursul nopţii noul pachet de măsuri de austeritate cerut de creditorii internaţional ai Greciei, transmite AFP.

Mici grupuri de protestatari, purtând cagule, au aruncat cu proiectile în forţele de ordine, la peste două ore de la începerea manifestaţiei, desfăşurată până atunci în calm şi sub o ploaie puternică.

La apelul sindicatelor, al opoziţiei comuniste şi al stângii radicale, mai mult de 70.000 de persoane s-au adunat miercuri după-amiază în apropierea parlamentului, unde accesul a fost barat de un impresionant dispozitiv de poliţie.

În interiorul clădirii, se desfăşoară din cursul dimineţii o dezbatere furtunoasă pe marginea textului înaintat de guvern şi care este examinat în procedură de urgenţă.

'Acest proiect de lege va arunca ţara într-o recesiune prelungită, iar procedura de urgenţă este anticonstituţională', declarat Alexis Tsipras, liderul principalului partid de opoziţie, Syriza (stânga radicală).

Adunările de la Atena şi din principalele oraşe ale ţării au încheiat o grevă generală de 48 de ore, a treia de la venirea la guvernare a coaliţiei conduse de premierul conservator Antonis Samaras.

Proiectul legislativ ce urmează să fie votat prelungeşte până în 2016 măsurile de austeritate şi înăspreşte economiile bugetare cu încă 18 miliarde de euro.

Creditorii internaţionali ai ţării, UE şi FMI, condiţionează deblocarea unei noi tranşe de ajutor financiar pentru Grecia, de 31,2 miliarde de euro, de adoptarea acestor măsuri şi a bugetului de stat pe 2013, care urmează a fi votat duminică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu