miercuri, 7 noiembrie 2012
PROIECT PLAN DE MĂSURI AL COMITETULUI JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ PENTRU SEZONUL DE IARNĂ 2012 - 2013
I. OBIECTIVE
Pentru sezonul de iarnă 2012-2013, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de urgenţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş - Severin, prin structurile de intervenţie subordonate angajate în misiuni, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, vor acţiona pentru asigurarea unui climat corespunzător în zona de competenţă (raioanele de intervenţie), pe întreaga perioadă, cu măsuri sporite pe perioada sărbătorilor de iarnă şi cu preponderenţă în zonele turistice. Se va acţiona pentru amplificarea relaţiilor de colaborare şi cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, creşterea capacităţii de acţiune, şi adaptarea la standardele europene, vizându-se, cu consecvenţă, îndeplinirea următoarelor obiective:
eficientizarea activităţilor specifice de prevenire şi limitarea evenimentelor cu urmări negative, specifice sezonului, din zona de competenţă;
dinamizarea măsurilor de supraveghere a riscurilor din zona locaţiilor publice unde va fi organizată sărbătorirea Revelionului, precum şi în locurile unde se vor desfăşura manifestări cultural-sportive cu un public numeros, pentru prevenirea şi limitarea efectelor oricăror situaţii de urgenţă;
realizarea unui parteneriat real între serviciile publice descentralizate şi deconcentrate, conducerile unor instituţii, complexe turistice şi organizaţii neguvernamentale, în vederea cunoaşterii situaţiei operative, pentru rezolvarea în comun a unor probleme ce pot leza interesele localnicilor şi turiştilor;
optimizarea relaţiilor de conlucrare şi cooperare dintre structurile M.A.I., precum şi colaborarea cu instituţii şi organisme abilitate în domeniul asigurării ordinii publice şi gestionării situaţiilor de urgenţă;
asigurarea unei capacităţi optime de acţiune şi intervenţie a instituţiilor cu atribuţii în domeniu, pentru îndeplinirea misiunilor specifice situaţiilor de urgenţă generate de incendii, alte dezastre şi vreme nefavorabilă (căderi masive de zăpadă.
II. ORGANIZAREA ACŢIUNILOR ŞI MĂSURILOR
In scopul realizării obiectivelor propuse, premergător, pe timpul şi la încheierea sezonului de iarnă, se vor executa următoarele acţiuni şi dispune măsuri, după cum urmează:
A. Premergător sezonului de iarnă
B. Pe timpul sezonului de iarnă
Asigurarea exploatării construcţiilor hidrotehnice, din administare, în condiţii de iarnă.
Termen: pe timpul sezonului rece;
Răspund: - SC Hidroelectrica SA, sucursala Hidrocentrale Caransebeş
- SC TMK Hydroenergy Power SRL
Asigurarea întreţinerii şi exploatării corespunzătoare a lucrărilor cu rol de apărare aflate în administare pentru asigurarea liniei de apărare împotriva inundaţiilor.
Termen: pe timpul sezonului rece;
Răspund: AN Apele Române - SGA Caraş-Severin
Monitorizarea cursurilor de apă expuse formării podurilor de gheaţă sau zăpoare şi asigurarea salubrizării cursurilor de apă, pentru evitarea blocajelor, menţinerea capacităţii de scurgere în secţiunile îngustate şi prevenirea inundaţiilor.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspund: - Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă
- AN Apele Române - SGA Caraş-Severin
Asigurarea distribuţiei energiei electrice la parametrii normali în condiţiile unor potenţiale fenomene negative din iarna 2012-2013.
Termen: permanent;
Răspunde: Enel Distribuţie Banat SA – U.T.R. Reşiţa
Asigurarea remedierii operative a defecţiunilor la reţelele de alimentare cu gaz şi energie electrică, pe perioada sezonului rece.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspund: - S.C. „E.ON Gaz Distribuţie” S.A.
- S.C. „Enel Distribuţie Banat” S.A.
Întreţinerea culoarelor de siguranţă ale LEA prin defrişări, în special în zonele împădurite, conform programului lunar şi anual.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspund : - S.C. „Enel Distribuţie Banat” S.A.
- Direcţia Silvică Caraş-Severin.
Asigurarea degajării copacilor(crengilor) rupţi de zăpadă sau vânt, care blochează căile de comunicaţii(căi ferate, drumuri comunale, judeţene şi naţionale), de pe teritoriul judeţului.
Termen: la nevoie;
Răspund : - Direcţia Silvică Caraş-Severin;
- Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat Caraş-Severin;
- Secţia de Drumuri Naţionale Caransebeş şi Orşova;
- C.N.C.F.R - Regionala CFR Timişoara
- S.C. Regiotrans S.R.L.
- Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă
Asigurarea funcţionării comandamentului regional pentru combaterea înzăpezirilor pe căile de comunicaţii feroviare, din administrarea Regionalei CFR Timişoara.
Termen: pe timpul sezonului rece;
Răspunde: C.N.C.F.R - Regionala CFR Timişoara
Asigurarea capacităţii de reacţie a echipelor de intervenţie pentru menţinerea în stare de funcţionare, în condiţiile sezonului de iarnă, a sistemelor de comunicaţii şi de avertizare/transmitere a mesajelor puse la dispoziţia C.J.S.U. şi a instituţiilor cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspund: - Centrul de Telecomunicaţii Caraş-Severin.
- Oficiul Judeţean de Telecomunicaţii Speciale
Asigurarea forţelor şi mijloacelor disponibile, precum şi a unei rezerve de intervenţie, în vederea executării misiunilor specifice sezonului rece, a structurilor M.A.I., conform competenţelor legale.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspund: -Inspectoratul de Poliţie al Judeţului C-S;
-Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră C-S;
-Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Gl. bg. Vasile Zorzor” C-S;
-Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” C-S.
Respectarea de către toate structurile M.A.I. din judeţ a Dispoziţiei Comune nr.I/1606 din 22.12.2010 - privind participarea structurilor M.A.I. la gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase specifice perioadei de iarnă, căderi masive de zăpadă sau viscol.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspund: -Inspectoratul de Poliţie al Judeţului C-S;
-Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră C-S;
-Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Gl. bg. Vasile Zorzor” C-S;
-Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” C-S.
Informarea tuturor posturilor de poliţie din mediul rural privind obligaţia ce le revine pentru transmiterea prognozelor, avertizărilor şi informaţiilor privind fenomenele hidrometeorologice periculoase, atunci când la primării nu este asigurată permanenţa
Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspunde: - Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin;
Verificarea semnalizării rutiere din zona de competenţă, cu prioritate pe sectoarele de drum în lucru, cu declivităţi pronunţate, curbe periculoase, acostamente neconsolidate, părţi carosabile excesiv degradate si alte locuri potenţial generatoare de evenimente rutiere, în vederea identificării deficienţelor si remedierii acestora în regim de urgenţă. O atenţie deosebită se va acorda instalării semnalizării rutiere specifice sezonului rece.
Termen: 15.11.2012 şi când situaţia o impune;
Răspund: - S.D.N. Caransebeş şi S.D.N. Orşova;
- Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin;
Intensificarea activităţilor comune de depistare, sancţionare si recuperare a prejudiciului de la persoanele vinovate, în cazul distrugerii sau sustragerii mijloacelor de semnalizare rutieră.
Termen: permanent.;
Răspund: - S.D.N. Caransebeş şi S.D.N. Orşova;
- Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin;
Verificarea, cu ocazia controalelor în trafic, în special a autovehiculelor cu masa totala maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, sub aspectul stării si funcţionării sistemelor de rulare, frânare, iluminare-semnalizare, dezaburire, climatizare, precum si a dotării acestora cu lanţuri si materiale antiderapante, asigurând scoaterea din trafic a celor necorespunzătoare.
Termen: permanent.;
Răspunde: - Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin; .
Pe timp de viscol, ninsoare abundentă sau alte fenomene meteorologice care generează blocarea circulaţiei, se va interzice accesul autovehiculelor spre zonele afectate, în scopul intervenţiei operative cu utilaje de deszăpezire a drumurilor, asigurându-se semnalizarea rutieră corespunzătoare. Pe autofrezele si UNIMOG-urile dotate cu echipamente de deszăpezire, vor acţiona, cu precădere, pe lângă mecanicii conductori si echipaje comune formate din lucrători ai secţiei de drumuri, respectiv ai poliţiei.
Termen: când situaţia impune;
Răspund: - Direcţiea de Administrare a Domeniului Public şi Privat;
- S.D.N. Caransebeş şi S.D.N. Orşova;
- Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin;
Constituirea şi completarea stocurilor de materiale pentru intervenţie operativă, conform „Planului pentru asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare gestionării situaţiilor de urgenţă”.
Termen: 15.11.2012;
Răspund: Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă
Amenajarea spaţiilor stabilite în planurile de evacuare de la localităţi sau a altor spaţii ce sunt disponibile, în vederea relocării, cazării şi hrănirii persoanelor surprinse în trafic sau afectate de fenomene meteorologice periculoase.
Termen: 15.11.2012
Răspund: Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă
Cooperarea permanentă a structurilor M.A.I., administratorii de drumuri din judeţ şi C.L.S.U. de la nivelul localităţilor, pentru luarea măsurilor de adăpostire a persoanelor rămase înzăpezite pe raza de competenţă, în special a celor din mediul rural, utilizând spaţiile amenajate pentru astfel de situaţii.
Termen: când situaţia o impune;
Răspund: - Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat Caraş-Severin;
- S.D.N. Caransebeş şi S.D.N. Orşova;
- Structurile M.A.I.din judeţ;
- Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă
Menţinerea unei legături permanente din partea Serviciului Rutier din cadrul IPJ CS, Secţiile de Drumuri Naţionale Caransebeş şi Orşova, Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat Caraş-Severin şi a autorităţilor administraţiei publice locale, cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, în vederea cunoaşterii permanente a capacităţii căilor de circulaţie din judeţ, pentru realizarea în condiţii bune a intervenţiei în caz de urgenţe.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspund: - Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat;
- S.D.N. Caransebeş şi S.D.N. Orşova;
- Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin;
- Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă
Asigurarea funcţionării mijloacelor de comunicaţii (telefoane, fax-uri, etc.) la nivelul primăriilor pentru primirea avertizărilor hidro-meteorologice, verificarea periodică a sistemelor de înştiinţare-alarmare de la nivelul localităţilor, dar şi instruirea personalului şi asigurarea executării permanenţei la sediul primăriilor în conformitate cu art.1 din Ordinul 736/2005 - privind instituirea serviciului de permanenţă la toate primăriile din zona de risc în caz de iminenţă a producerii unor situaţii de urgenţă şi art. 6 şi 7 din HGR 1491/2004.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece
Răspund: Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă
Verificarea permanentă a capacităţii societăţilor comerciale din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale sau aflate în relaţii contractuale cu acestea de a acţiona eficient şi cu promptitudine, în situaţia căderilor abundente de zăpadă ce ar putea bloca drumurile judeţene şi comunale.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece
Răspund: - Primăriile municipiilor şi oraşelor;
- Administratorii de drumuri.
Asigurarea operativităţii în acordarea asistenţei medicale de urgenţă pe timpul sezonului rece (pregătirea, echiparea, dotarea şi asigurarea rezervelor de combustibil pentru sezonul rece).
Termen: permanent;
Răspund: - Serviciul Judeţean de Ambulanţă C-S
- Unităţile Sanitare cu paturi, din judeţ
Asigurarea preluării din timp şi cazării femeilor gravide în termen, respectiv a persoanelor care necesită dializă, când sunt preconizate manifestarea unor fenomene meteorologice periculoase.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspund: - Direcţia de Sănătate Publică,
- Serviciul Judeţean de Ambulanţă C-S
- Unităţile Sanitare cu paturi, din judeţ
Identificarea locaţiilor unde pot fi transportate persoanele vulnerabile la temperaturi scăzute.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspund: - Direcţia de Sănătate Publică,
- Serviciul Judeţean de Ambulanţă C-S
Asigurarea intervenţiei specializate în condiţiile sezonului rece, inclusiv cele care vizează punerea în aplicare a Dispoziţiei Comune MAI-MS, privind acordarea ajutorului medical de urgenţă şi transportul la unităţi de primire urgenţe sau adăposturi, a unor categorii de cetăţeni.
Termen: la primirea avertizărilor hidro-meteorologice periculoase;
Răspunde: - Serviciul Judeţean de Ambulanţă C-S
- Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” C-S.
Efectuarea catagrafierii populaţiei în vederea vaccinării antigripale pe grupe de vârstă şi risc, precum şi vaccinarea acestora conform metodologiei Ministerului Sănătăţii, dar şi asigurarea serviciilor medicale pentru populaţie(urgenţe şi tratament), prin unităţile sanitare din judeţ.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspunde: - Direcţia de Sănătate Publică.
Informarea cetăţenilor cu sprijinul mijloacelor mass-media cu privire la măsurile şi mijloacele de ordin preventiv, precum şi despre riscurile specifice sezonului rece. Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspund: - Instituţii cu atribuţii din cadrul CJSU, în funcţie de situaţie
- Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă
Transmiterea mesajelor de înştiinţare către autorităţile publice, instituţii, agenţi economici şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în prognozele şi avertizările meteorologice transmise de instituţiile de specialitate.
Termen: la primirea avertizărilor hidro-meteorologice periculoase;
Răspunde: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” C-S.
Respectarea prevederilor şi punerea în aplicare a Ordinului comun 3403/245/2012 MMP şi MAI pentru aprobarea procedurilor de codificare a atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice şi a avertizărilor şi alertelor hidrologice.
Termen: permanent;
Răspund: structurile cu atribuţii în domeniu.
Identificarea şi pregătirea unor spaţii special amenajate pentru depozitarea temporară a unor cantităţi mari de produse diverse.
Termen: permanent;
Răspund: - Consiliul Judeţean Caraş-Severin
- Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” C-S.
- Primăriile de pe raza judeţului
Atenţionarea tuturor operatorilor economici sursă de risc în vederea asigurării condiţiilor optime de funcţionare pe timp de iarnă, pentru evitarea producerii unor accidente tehnologice.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece;
Răspund: - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” C-S.
- Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă
Asigurarea unui flux informaţional viabil între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin (tel. 0255.211213, fax. 0255.212137 sau 0255.215236), Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi instituţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, în scopul schimbului permanent de informaţii cu privire la evoluţia situaţiilor operative; asigurarea comunicării permanente între autorităţile administraţiei publice locale, serviciile publice descentralizate, grupurile şi mijloacele operative de intervenţie, cu autorităţile administraţiei publice centrale şi mass-media.
Termen: permanent pe perioada sezonului rece
Răspund: - toate structurile implicate;
- Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă
C. La încheierea sezonului de iarnă
Analizarea modului cum s-au desfăşurat activităţile(privind situaţiile de urgenţă) în perioada de referinţă(sinteza acţiunilor desfăşurate, probleme întâmpinate, propuneri pentru eficientizarea acestui segment de activitate, etc.) de către instituţiile/operatorii cu responsabilităţi din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi C.L.S.U., respectiv înaintarea acestora la Secretariatul Tehnic Permanent al CJSU, în vederea analizării lor în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Termen: la încheierea sezonului de iarnă;
Răspund: - Instituţiile/operatorii cu responsabilităţi .
- Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă
III. ORGANIZAREA CONDUCERII
gestionarea situaţiilor de urgenţă produse în raza de competenţă revine comitetelor pentru situaţii de urgenţă prin centrele operative
acţiunile de prevenire, coordonare şi intervenţie în situaţii de urgenţă desfăşurate la nivel judeţean, pe timpul sezonului de iarnă, revin Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Operaţional
Instituţiile cu responsabilităţi, vor informa în scris, despre îndeplinirea măsurilor din prezentul plan, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin, la termenele stabilite sau când situaţia o impune.
INSPECTOR ŞEF
al INSPECTORATULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
„SEMENIC” al JUDEŢULUI CARAŞ-SEVERIN
Colonel
Titus SUSAN
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu